Na brodu "Dajmond princes" zaraženo još 99 ljudi, državljanin BiH se dobro osjeća

M.L.
Na brodu "Dajmond princes" zaraženo još 99 ljudi, državljanin BiH se dobro osjeća

TOKIO - Još 99 ljudi u karantinu na kruzeru u Jokohami zarazilo se novim virusom korona, javili su danas japanski mediji.

Brod "Dajmond princes" u karantinu je od 3. februara sa oko 3.700 putnika i članova posade. Prema zvaničnim podacima, do juče je na njemu bilo zaraženo 355 lica, što je najveće žarište izvan Kine.

Na kruzeru se nalazi i državljanin BiH koji je testiran na korona virus prije nekoliko dana, a rezultati su pokazali da nije zaražen smrtonosnim oboljenjem.

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan rekao je za "Glas Srpske" da je Ambasada BiH u svakodnevnom direktnom kontaktu sa mladićem iz BiH koji je na kruzeru.

- Državljanin BiH se osjeća dobro i kada nije angažovan na poslovima iz svog sektora zaduženja, vrijeme provodi u svojoj kabini - istakao je Berjan.

Berjan je kazao da za sve putnike karantin prestaje 19. februara a da će dva dana nakon toga svi negativno testirani putnici biti iskrcani.

-Putnici pozitivni na korona virus test  biće upućeni na hospitalizaciju - istakao je Berjan podsjetivši da je juče počelo testiranje za sve putnike mlađe od 70 godina, dok su stariji od 70 u subotu završili testiranje.

On je dodao da je iskrcavanje putnika prioritet te da će nakon toga uslijediti karantin od 14 dana za članove posade.

- Članovi posade su se obavljajući svoje svakodnevne aktivnosti kretali slobodno po kruzeru i bili najviše izloženi korona virusu u svakom trenutku tokom trajanja karantina. Svi testirani putnici će po iskrcavanju dobiti sertifikat da su proveli u karantinu 14 dana i da su negativni na korona virus, te će se nadalje moći slobodno kretati – pojasnio je Berjan.

Epidemija korona virusa počela je krajem decembra u kineskom gradu Vuhan i do sada odnijela više od 1.700 života. Pojava virusa u Japanu je ugrozila velike javne događaje i nanijela štetu turizmu.

Vlasti su jutros objavile da će ograniciti javna okupljanja u Tokiju da bi spriječile dodatno širenje virusa. Otkazana je proslava carevog rođendana i ceremonija zatvaranja tokijskog maratona sljedećeg mjeseca, za sve osim za elitne profesionalne trkače.

Analitičari upozoravaju da bi virus, koji je dobio zvanično ime SARS-KoV-2 (Kovic-19), mogao da ugrozi privredni rast Japana i gurne zemlju u recesiju.

Broj zaraženih u Japanu premašio je 450, a većina je sa broda usidernog u Jokohami. Jedna bolnica u Tokiju saopštila je da će prestati da prima nove pacijente nakon što je jedna medicinska sestra bila pozitivna na testu. Ona je prethodno liječila pacijenta koji je umro od virusa ovog mjeseca. Jutros je peti vladin avion stigao iz Vuhana sa 65 japanskih državljana, čime je broj evakuisanoh dostigao 763.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana