MUP Srpske održao taktičko pokazne vježbe u Donjim Baraćima i na Jahorini: Pokazali obučenost i opremljenost (FOTO)

Srna
Vježba
Foto: Srna | Vježba

JAHORINA - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske danas je istovremeno organizovalo dvije taktičko-pokazne vježbe - jednu u Donjim Baraćima kod Mrkonjić Grada, a drugu na Jahorini.

Pripadnici MUP-a Srpske danas su u Donjim Baraćima kod Mrkonjić Grada izveli taktičko-pokaznu vježbu „Mrkonjić Grad 2021“, u kojoj je predstavljeno sprečavanje krijumčarenja migranata koji su tom prilikom pružili oružani otpor policiji.

Načelnik Uprave policije MUP-a Republike Srpske Dalibor Ivanić izjavio je novinarima da je riječ o združenoj policijskoj vježbi u kojoj su učestvovali pripadnici Policijske uprave Mrkonjić Grad i jedinica Žandarmerije MUP-a Srpske.

-Scenario vježbe je u skladu sa bezbjednosnim trendovima, radi se o krijumčarenju lica, migrantima, nelegalnom oružju, pružanju aktivnog otpora i stavljanju situacije pod policijsku kontrolu - objasnio je Ivanić.

On je napomenuo da su ilegalni migranti svakodnevno prisutni na teritoriji Republike Srpske, te podsjetio na situaciju od prošle godine kada je migrant na području Laktaša prijetio policajcu, a kod migranta u Doboju pronađeno je vatreno oružje.

Ivanić je rekao da se postavlja pitanje kakve su njihove namjere, te dodao da ilegalni migranti mogu predstavljati ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju koja u određenim segmentima može imati i teroristički aspekt.

-Upravo zbog toga je i fokus rada MUP-a na zaštiti i prevenciji od terorizma, preduzimanje potrebnih aktivnosti da do ovakvih i sličnih situacija uopšte ne dođe, ali i naravno da obučavamo i priremamo pripadnike Žandarmerije“, rekao je Ivanić.

On je podsjetio da pripadnici Žandarmerije izvršavaju najsloženije bezbjednosne zadatke, te da ih karakteriše opremljenost, obučenost, mobilnost i operativnost djelovanja na području cijele Republike Srpske s ciljem zaštite bezbjednosti svih građana.

Ivanić je dodao da su ove vježbe realizovali i u prethodnom periodu i da sve moderne policije realizuju ovakve vježbe u kontinuitetu u okviru nastavnih planova i programa obuke.

-Realizovaćemo ih i u narednom periodu kako bismo održali visoku spremnost.

Konačni cilj je da naše jedinice budu spremne u svakom momentu da reaguju kako bi zaštitile Republiku Srpsku i njene građane od bilo kakve vrste bezbjednosnog ugrožavanja - istakao je Ivanić.

Vježbu u Donjim Baraćima izveli su policijski službenici Policijske uprave Mrkonjić Grad, Žandarmerije MUP-a Republike Srpske i jedinica žandarmerije Mrkonjić Grad, Doboj i Prijedor.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovalo je danas u isto vrijeme i na Jahorini taktično-pokaznu vježbu „Jahorina 2021“.

Na Jahorini su danas pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a Srpske i Jedinice žandarmerije Istočno Sarajevo izveli vježbu sprečavanja upada terorističke grupe koja ima namjeru da izvrši teroristički napad na Olimpijski centar "Jahorina".

Taktičko-pokaznu vježbu organizovalo je Ministarstvo, u prisustvu ministra Dragana Lukača i direktora Policije Siniše Kostreševića.

Tokom vježbe učestvovala su i četiri multifunkcionalna oklopna vozila "despot" i helikopteri Helikopterske jedinice ovog ministarstva. Lukač rekao je da su danas održane dvije vježbe - na Jahorini i u Mrkonjić Gradu.

-Preduzete aktivnosti tokom vježbe realizovane su veoma uspješno, što pokazuje da bi pripadnici policije postupili na isti način i u stvarnim situacijama koje bi zahtijevale ovakav vid angažovanja - rekao je Lukač novinarima. On je istakao da se ovim vježbama pokazuje obučenost i opremljenost svih policijskih jedinica MUP-a.

-Jahorina je veliko gradilište i veliki potencijal Republike Srpske. Znamo da na ovom prostoru u zimskom periodu bude i do 6.000 ljudi. To je mali grad koji živi i funkcioniše i zbog toga smo odlučili da ovdje uskoro otvorimo novu stanicu policije kako bi svi turisti bili bezbjedni i uživali na miru - objasnio je Lukač. On je istakao da današnja o vježba pokazuje sinergiju svih jedinica MUP-a i odgovora na bilo kakvo ugrožavanje građana Republike Srpske.

-Vježba je uspješno izvedena i čestitam svim pripadnicima MUP-a koji su pokazali svoje znanje - rekao je Lukač.

Pokaznoj vježbi prisustvovali su ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, načelnici opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, te predstavnici Olimpijskog centra "Jahorina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana