Most na Savi mogao bi biti otvoren 2022. godine

Srna
Most na Savi mogao bi biti otvoren 2022. godine

GRADIŠKA - Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović, direktor preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić zajedno sa predstavnicima izvođača radova "Integral inženjering" i nadzora iz Instituta "IGH" Zagreb obišli su danas gradilište na mostu preko rijeke Save kod Gradiške.

Izgradnja mosta kod Gradiške predstavlja zajednički projekat BiH i Hrvatske, a realizuje se na osnovu sporazuma Savjeta ministara i Vlade Republike Hrvatske, saopšteno je iz Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara.

- Ovo je primjer dobre saradnje i zajedničke gradnje jednog od važnih infrastrukturnih projekata Republike Srpske, odnosno BiH i Hrvatske. Očekujemo da se radovi intenziviraju i da na proljeće 2022. godine otvorimo ovaj most koji ima izuzetan značajan za obje zemlje, a naročito BiH jer se njime omogućava povezivanje na mrežu evropskih drumskih koridora - istakao je Mitrović.

Popović je naglasio da će most preko rijeke Save u skorijoj budućnosti povezati već postojeći auto-put Gradiška - Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva, što ima izuzetan značaj za građane i privredu Republike Srpske i BiH, ali i region.

- Izgradnja dva mosta preko rijeke Save, u Gradišci i Rači, najznačajniji su regionalni projekti koji se realizuju u BiH - istakao je ministar Popović.

Most Gradiška spojiće auto-put sa planiranim brzim putem sa hrvatske strane koji bi išao od granice sa BiH preko Virovitice i Okučana do granice sa Mađarskom.

- Most preko rijeke Save kod Gradiške jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj i pravo je zadovoljstvo biti učesnik i svjedok realizacije ovako velikog i važnog posla, posebno jer se na početak izgradnje dugo čekalo. Izgradnjom ovog mosta će mreža auto-puteva u Republici Srpskoj biti povezana na evropsku transportnu mrežu i tako dobiti svoj puni smisao i značaj - rekao je Topić.

Ukupna dužina mosta je 426 metara, širina je 22,6 metara a imaće četiri saobraćajne trake, po dvije u svakom pravcu.

Uskoro radovi na trasi od Rače do Bijeljine

Vojin Mitrović izjavio je danas da je, u okviru projekta izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd, u završnoj fazi eksproprijacija od Rače do Bijeljine i radovi vrlo brzo mogu da počnu.
On je novinarima u Gradišci rekao da je do sada definisana trasa od Rače do Vukosavlja, ali da postoji određen zastoj kada je riječ o dijelu auto-puta od Brčkog prema Sarajevu.
- To je problem Federacije BiH, dok je Republika Srpska definisala trasu i radi ekspooroprijaciju. Ono što još mogu reći je da je, na zadovoljstvo građana Srpske, Semberije i Bijeljine, eksproprijacija od Rače do Bijeljine u završnoj fazi, tako da radovi vrlo brzo mogu da počnu - rekao je Mitrović.
On je dodao da će zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović u ponedjeljak, 28. septembra, obići radove na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Rače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana