Most na putu Petrovo-Orahovica zvanično pušten u saobraćaj

Srna
Most na putu Petrovo-Orahovica zvanično pušten u saobraćaj

PETROVO - U Petrovu je danas pušten u saobraćaj rekonstruisani most preko rijeke Spreče na putu Petrovo-Orahovica, koji je rekonstruisan sredstvima opštine u iznosu od oko 87.500 KM i donatora kompanije “Širbegović” od oko 26.000 KM.

Most su simbolično pustili u saobraćaj načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, vlasnik kompanije “Širbegović” Faruk Širbegović i glavni projektant Obrad Radić.

Petković je izrazio zadovoljstvo što je okončana sanacija i rekonstrukcija ovog mosta, koji je od 1995. godine bio oštećen i kojem je bila upitna i nosivost i bezbjednost.

“Ovaj most nas spaja i geografski i ljudski. Pokazali smo kako treba graditi suživot i gledati u budućnost. Rješavanjem ovog infrastrukturnog projekta omogućili smo normalan protok ljudi i roba i sigurno smo unaprijedili kvalitet života stanovništvu”, rekao je Petković.

Širbegović je rekao da je ponosan i sretan na doprinosu u rekonstrukciji mosta, sve s ciljem dobrobiti građana opština Petrovo i Gračanica.

Radić pojašnjava da je projektom proticajni profil rijeke Spreče vraćen na prvobitni nivo, dok je rekonstrukcija podrazumijevala i sanaciju postojećeg habajućeg sloja i izradu ivičnjaka, kao i nove odbojne ograde.

Most na rijeci Spreči nalazi se na entitetskoj granici i pretrpio je velika oštećenja u eksploziji 1995. godine.

Nakon završetka ratnih sukoba most je pušten u saobraćaj na način da je zatrpano kompletno “polje” konstrukcije, čime je riječno korito suženo za oko 12 metara.

Projektom sanacije i rekonstrukcije mostu je vraćena prvobitna dužina.

Radove na rekonstrukciji i sanaciji mosta u predviđenom roku izvela je firma “Plosko beton” iz Osječana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana