Model nastave u Srpskoj biće poznat u ponedjeljak, povratak u đačke klupe sve izvjesniji

Danijela Bajić
Model nastave u Srpskoj biće poznat u ponedjeljak, povratak u đačke klupe sve izvjesniji

BANjALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u ponedjeljak, 17. avgusta, predložiće Vladi Republike Srpske model organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2020/2021. godini, koja bi trebalo da počne 1. septembra, rečeno je u ovom ministarstvu.

Veći dio nastave u drugom polugodištu školske 2019/2020. odvijao se po modelu nastave na daljinu, zbog pandemije virusa korona, a opredjeljenje Ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda jeste da se nastava za učenike osnovnih i srednjih škola organizuje u školskim učionicama, ali uz obavezno pridržavanje svih epidemoloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, istakli su u Ministarstvu.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je neposredni kontakt između nastavnika i učenika, kao i među vršnjacima, veoma važan u segmentu socijalizacije učenika, ali i u sticanju znanja uz primjenu metodike u samom procesu izvođenja nastave.

- Prema našim saznanjima, i zemlje iz okruženja, ali i Evrope, zagovoraju i primijeniće model vraćanja učenika u školske klupe uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera - naglasila je Trivićeva.

Prijedlog modela organizacije nastave u Republici Srpskoj u školskoj 2020/2021. godini, Ministarstvo prosvjete i kulture je pripremalo u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, koji je danas predložio da se djeca vrate u školu.

Direktor Instututa Branislav Zeljković kazao je da su dostavili preporuke Ministarstvu prosvjete i kulture RS i da očekuju da od početka nove školske godine djeca sjednu u školske klupe.

- Očekuje se da se u toku iduće sedmice urade još neke korekcije sa ovim preporukama. Pažljivo ćemo kontrolisati epidemiološku situaciju i u septembru ćemo takođe vidjeti da li ćemo moći održati normalan vid nastave. Očekujem od Ministarstva da usvoji naše preporuke - naglasio je Zeljković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana