Mještani Srpske Tišine na parastosu ubijenim srodnicima

Srna
Mještani Srpske Tišine na parastosu ubijenim srodnicima

ŠAMAC - Mještani Srpske Tišine kod Šamca danas su odali počast svojim srodnicima koji su stradali u Drugom svjetskom ratu, od kojih je od ustaške ruke na današnji dan ubijeno 56, a samo tri su uspjela da prežive i dočekaju duboku starost da svjedoče o zločinu.

Parastos je danas služen za 128 srpskih mještana, među kojima je bilo i djece, kao i za 10 poginulih boraca i tri civila, koji su stradali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Đoko Pupčević iz Mjesne boračke organizacije Srpska Tišina istakao je da su žrtve pogubljene samo zato što su vjerovale svojim komšijama ustašama, samo zato što su pravoslavci, Srbi koji nikom nikada nisu ništa učinili.

"Oni su bili domaćini, poljoprivrednici i nedužni su stradali", rekao je Pupčević, dodajući da se danas poklanjaju njihovim velikim žrtvama. Prisjećajući se predaka, mještanin Lazar Vakić je ispričao da je izgubio sedam članova porodice.

"Na današnji dan su svi muškarci iznad 18 godina koji su se zatekli u Srpskoj Tišini prevezeni skelom preko Save i strijeljani u Slavonaskom Šamcu. Ostali kod kuće su pokupljeni i strijeljani. Samo tri su preplivala Savu, presvukla se i preživjela. Oni su dočekali duboku starost", priča Vakić. Ruža Kojić iz Srpske Tišine izgubila je oca Đorđa Arsenića, kojeg nije ni upamtila.

"Poslije smrti oca ostala je majka sama sa četvoro djece. Bila sam najmlađa, imala sam tek šest nedjelja, brat Ilija pet godina, sestra Milka devet i brat Tomo 13 godina. Danas i svake godine dajem pomen, dolazim ovdje", kaže Kojićeva.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac Simo Varadinović smatra posebnim zadatkom da se njeguje sjećanje na žrtve i prenosi na mlađa pokolenja da se nikada ne zaboravi. Zaupokojene liturgije služene su u crkvama u Šamcu i u Tišini, te položeni vijenci i prislužene svijeće na spomenik u Šamcu i Srpskoj Tišini.

Vijence su na oba spomenika položili predstavnici opštine Šamac, predstavnici opštinske Boračke organizacije, Mjesne boračke organizacije, potomci i drugi. Ustaše su 1. decembra 1944. godine svirepo ubile i 12 ljudi iz Šamca, dvoje iz Brvnika i jedno lice iz Pisara.

Parastosu su, osim potomaka, prisustvovali predstavnici Skupštine opštine, načelnik opštinskog Odjeljenja za opštu upravu Nataša Marinković, predsjednik Boračke organizacije Šamac Radovan Zoranović, direktor Doma zdravlja Lepa Trivić i drugi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana