Mještani Kostajnice sa strepnjom čekaju obnovu svojih domova

Milijana Latinović
Mještani Kostajnice sa strepnjom čekaju obnovu svojih domova

KOSTAJNICA, KOZARSKA DUBICA - Tlo u Kostajnici podrhtava iz dana u dan, a iako je obezbijeđen privremeni smještaj za porodice koje su nakon zemljotresa krajem prošle godine ostale bez krova nad glavom, strah se uvukao u kosti stanovnika koji strepeći od novih potresa čekaju obnovu razrušenih domova.

Razorni zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihteru pogodio je 29. decembra prošle godine Petrinju u Hrvatskoj, a osjetio se širom Balkana. Najveća šteta u Srpskoj pričinjena je u Kostajnici, koja je svega 25 kilometara udaljena od epicentra zemljotresa.

Prvi čovjek Kostajnice Nikola Janjetović, koji je dužnost načelnika preuzeo svega sat vremena prije potresa, kaže za “Glas Srpske” da su proteklih dana prostorije Fudbalskog kluba Partizan i jednog poslovnog prostora preuredili i tu smjestili građane čije su kuće uništene u zemljotresu.

- Opština je kupila i dva kontejnera za stanovanje, a radnici firme “Violeta” donirali su pokretnu kućicu za porodicu sa djecom koja će već danas biti useljiva, tako da je svih dvadesetak mještana zbrinuto - rekao je Janjetović dodavši da problema sa snabdijevanjem vodom nisu imali, osim što je nekoliko dana bilo potrebno vodu prokuvati prije upotrebe, te da su uspjeli otkloniti i kvar na elektromreži.

Janjetović je rekao da su sitna oštećenja sanirana zahvaljujući donacijama građevinskog materijala, ali da najveći dio posla tek predstoji.

- Inženjeri su još na terenu i tek kada završe svoj posao, znaćemo precizno koliko će novca biti potrebno za sanaciju, ali već sad je očigledno da je šteta milionska - istakao je Janjetović naglasivši da je i lijepa riječ i svaka pomoć dobrodošla stanovnicima Kostajnice. Janjetović je rekao da stanovnici ove opštine i dalje žive u strahu.

- Skoro svaki dan se osjeti podrhtavanje tla i u našoj opštini - kazao je prvi čovjek opštine koja je od Vlade RS  dobila 300.000 KM za nabavku građevinskog materijala i ishranu radnika koji popravljaju porušeno.

I Kozarska Dubica dobila je pomoć Vlade RS od 100.000 maraka za sanaciju štete nastale usljed zemljotresa s kraja prošle godine. Načelnik te lokalne zajednice Radenko Reljić kaže da je na adresu opštine stiglo više od 600 prijava štete.

- Porodice iz četiri kuće koje su porušene smo privremeno zbrinuli, a smještaj je obezbijeđen i za građane iz još šest objekata. Neki su se snašli i borave kod rodbine, a drugima opština plaća smještaj u hotelima - rekao je Reljić dodavši da je šteta sigurno teška oko 450.000 maraka. Reljić je istakao da su, nažalost, pojedinci zloupotrijebili ovu situaciju i u nadi da bi mogli dobiti neki novac prijavljivali i najmanje pukotine koje su imali na zidovima.

Humanost

Kampanju za prikupljanje pomoći za obnovu kuća u Kostajnici i Kozarskoj Dubici pokrenula je i Fondacija “Zajedno za mlade - Prof. dr Danica Grujičić” iz Beograda.

- Ovo što se desilo je tragično, Kostajnica je razrušena i mi želimo da prikupimo novac da pomognemo makar jednoj porodici, a možda ćemo moći da popravimo i nekoliko kuća. Veliki broj firmi se pridružio, Srpska pravoslavna crkva učestvuje u ovom projektu i mnoge kompanije - istakla je Grujičićeva. Dodala je da je u Srbiji aktivan broj 4334 na koji građani mogu slati poruke bez teksta i donirati 100 dinara, dok stanovnici Srpske pozivajući broj 1432 doniraju jednu marku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana