Mještani Bosanskog Petrovca rekli odlučno “NE” izgradnji spalionice: Ne daju jedino bogatstvo, netaknutu prirodu

Milijana Latinović
Mještani Bosanskog Petrovca rekli odlučno “NE” izgradnji spalionice: Ne daju jedino bogatstvo, netaknutu prirodu

BOSANSKI PETROVAC - Priča o izgradnji spalionice medicinskog i animalnog otpada u Bosanskom Petrovcu ponovo je uznemirila stanovnike ove zapadnokrajiške opštine koji su se danas okupili i jednoglasno rekli “NE” investitoru koji je namjeravao da ih ubijedi u svoje namjere.

Priča o spalionici u ovoj opštini počela je 2019. godine kada je firma “Zani BH” iz Lukavca dostavila pismo namjere, a saglasnost za realizaciju projekta dao je tadašnji saziv Skupštine opštine. Iz straha da će na svega 3,5 kilometra od centra grada, na lokaciji deponije Vaganac, biti izgrađena spalionica koja bi ozbiljno narušila njihovo i zdravlje njihove djece, mještani ove opštine su se pobunili, a pod pritiskom javnosti od ovog projekta ruke je digao i tadašnji načelnik opštine Dejan Prošić.  Na jednoj od sjednica lokalnog parlamenta tada je donesen zaključak o obustavljanju svih radova u vezi sa pitanjem spalionice, ali nije stavljen van snage raniji zaključak kojim je to sve bilo dozvoljeno. Iako su građani mislili da je na priču o spalionici stavljena tačka, stara tema je ponovo aktuelizovana.

Nakon što je investitor stanovnike Bosanskog Petrovca pozvao da prisustvuju okruglom stolu na kojem je planirao detaljno predstaviti projekat, studiju uticaja na životnu sredinu, tehnološki postupak i opremu, danas u 12 časova odlučni Petrovčani još jednom su poručili da ne daju jedino bogatstvo koje imaju, zdravu životnu sredinu.

Stotinjak Petrovčana stalo je u odbranu svojih ognjišta, noseći transparent na kojem piše “Spalionicama NE”. Mnogi su sugrađanima pružili podršku i putem društvenih mreža, ističući da ako je projekat dobar kako investitor tvrdi, postrojenje treba da gradi u Lukavcu.

Okupljenim građanima podršku je pružio i predsjedavajući Skupštine opštine Nemanja Davidović (SNSD) koji je za “Glas Srpske” rekao da je na skup koji je organizovan u Centru za kulturu i obrazovanje došao prije svega kao građanin.

- Građani su demonstrativno pokazali da nisu za taj projekat i da nema potrebe da se o tome više razgovara - istakao je Davidović i poručio da će novo opštinsko rukovodstvo skupiti hrabrosti i uraditi ono što njihovi prethodnici nisu.

Na stranu građana stao je i prvi čovjek opštine koji je zbog ranije preuzetih obaveza bio spriječen da prisustvuje ovom skupu.

- Kako su mi građani dali povjerenje da ih predstavljam logično je da poštujem njihova mišljenja. Razumijem i poštujem nezadovoljstvo građana. Uvažavajući volju građana i zaklinjući se u transparentnost, obećavam da ću u ovom, kao i u svim ostalim projektima, poštovati samo volju građana - naveo je načelnik opštine Mahmut Jukić (SDA).

Direktor firme “Zani BH” Irfan Samardžić kaže da je ogorčen ponašanjem Petrovčana koji nisu željeli ni da razgovaraju.

- Nisam ovo doživio nigdje. Ovo nisam vidio ni na divljem zapadu. Došli smo da objasnimo šta je razlog našeg dolaska u ovu opštinu. Kada smo odlučili da se bavimo ovim poslom obratili smo se Federalnom ministarstvu turizma i ekologije za informaciju gdje bi bilo najbrže i najlakše implementirati ovaj projekat i oni su naveli Bosanski Petrovac, jer je u ranijim dokumentima ove opštine planirana spalionica - rekao je Samardžić, poručivši da će se ovom pričom pozabaviti advokati.

Na pitanje da li će tužiti opštinu odgovara potvrdno.

-  A koga ću drugo tužiti, naravno da ću tužiti opštinu - poručio je Samardžić.

Opasnost

Na štetnost izgradnje spalionice upozorava i Centar za zaštitu životne sredine koji navodi da su spalionice jedan od najvećih izvora dioksina i furana, teških metala i vrlo sitnih čestica.

- Zbog ovih emisija, studije povezuju prisustvo spalionica sa povećanom incidencom karcinoma, pulmonarnih i kardioloških oboljenja, te spontanih pobačaja i prijevremenih porođaja - saopštili su iz Centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana