Mitropolit Joanikije: Srpski narod srastao sa duhom Svetog Save

Srna
Foto: mitropolija.com

PODGORICA- Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije rekao je da se ne može proći nigdje kroz srpske zemlje, a posebno kroz Crnu Goru, da se svuda ne naiđe na znamenja, posebno u srpskim crkvama, ali i u mnogim toponimima, običajima, koji svjedoče o tome koliko je srpski pravoslavni narod srastao sa duhom Svetoga Save.

Prema riječima mitropolita Joanikija, budući da je Sveti Sava čovjek vjere, duha, kulture, umjetnosti, veliki stvaralac i ako se poštuje njegovo djelo, onda je normalno da se poštuje i vjeronauka i sveštenoslužba, koje je Sveti Sava bio i nosilac, kao Božiji čovjek, kao Hristov apostol i kao tvorac srpske Crkve.

"Kao onaj koji je oplemenio i naš narod i kulturu, ušao u dušu našeg naroda", istakao je mitropolit Joanikije na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji u Crkvi Svetog Nikole u Kotoru.

Navodeći da je javnost ovih dana čula da ni po koju cijenu vjeronauka ne bi smjela da se vrati u škole "pošto je vjeronauka dogma i nema kritičkog mišljenja", mitropolit Joanikije je naglasio da su mišljenje i kritika da je vjeronauka dogma u stvari opskurna dogma naslijeđena iz komunističkih vremena.

Mitropolit je istakao da je bez poznavanja vjere nemoguće razumjeti književnost, tradiciju, kulturno nasljeđe.

"Naravno, takva mišljenja i kritike, koje ovih dana doživljavamo, da je vjeronauka dogma, da sveštenik propovijeda dogmu, iskrivljuju i samo značenje dogme. Dogma uopšte nije nešto negativno u izvornom značenju", naveo je mitropolit Joanikije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana