Mišić: Dobrodošlo povećanje plata, ali mora doći do još jednog ove godine

Srna
Mišić: Dobrodošlo povećanje plata, ali mora doći do još jednog ove godine

BANjALUKA - Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas Srni da je povećanje plata radnicima u Srpskoj dobrodošlo, ali da još nije dovoljno i da bi do kraja godine moralo doći do još jednog povećanja svim zaposlenima.

- Svako povećanje plata je dobro, ali nije dovoljno i zato nastavljamo pregovore kako bismo imali još jedno povećanje plata u ovoj godini svim radnicima, kako u javnom, tako i u realnom sektoru - navela je Mišićeva.

Ona je napomenula da troškovi života neprekidno rastu i da se zato u ovoj godini moraju još jednom povećati plate - i najniža i sve druge plate, svim radnicima.

Mišićeva je izrazila očekivanje da će u posljednjem kvartalu ove godine biti postignut dogovor o platama za 2022. godinu, te dodala da u realnom sektoru mnogo prije toga mora doći do još jednog povećanja plata.

- Moramo razmišljati o tome da se još podigne neoporezivi dio plate, što bi išlo u prilog novom povećanju plata radnicima u Republici Srpskoj - istakla je Mišićeva.

Ona je poručila da svi moraju učestvovati u tome da plate rastu da bi se ublažio odlazak radnika sa ovih prostora, te dodala da će povećanje neoporezivog dijela plate zavisiti i od daljih ekonomskih pokazatelja.

Mišićeva je izrazila očekivanje da će ekonomski pokazatelji biti pozitivni, jer oni za prvi kvartal ove godine ukazuju da se privreda oporavlja i da se stvaraju uslovi da se nastave pregovori za novo povećanje plata radnicima u Republici Srpskoj.

Ona je ocijenila da se za plate u realnom sektoru sada neće bitnije promijeniti stvari, ali da je usvajanje seta zakona o povećanju plata dobra osnova da bi se pregovorima došlo do novog povećanja.

Mišićeva je ocijenila da Vlada Republike Srpske „previše mekano gleda na poslodavce“, koji, kako kaže, nisu učestvovali u ovim povećanjima, niti su se odrekli bilo čega.

-To će sada biti jedna od prioritetnih stvari na kojoj intezivno radimo, da bi se i poslodavci odrekli dijela svog prihoda u korist povećanja plata njihovim radnicima, koji će tako biti više motivisani i dati bolje rezultate i doprinos u stvaranju dobiti za svoje poslodavce - istakla je Mišićeva.

Ona je napomenula da su u prošloj godini, koja je bila godina korone, poslodavci u Republici Srpskoj ostvarili više od 1,9 milijardi KM čiste dobiti, što je za oko 70 miliona KM više nego u 2019. godini koja nije bila kovid godina.

Mišićeva je podsjetila da je, osim povećanja plata od pet odsto u javnom sektoru, odnosno šest odsto za zdravstvene radnike, usvajanjem seta zakona o platama, povećana i najniža plata u Republici Srpskoj, kao i stopa neoporezivog dijela plate, što ide u prilog povećanju plata svim radnicima u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana