Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske: Dodjela Svetosavske nagrade u januaru

Srna
Foto: Ilustracija/Arhiva

BANjALUKA- Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dodijeliće u januaru Svetosavske nagrade istaknutim nastavnicima iz osnovnih i srednjih škola, te vaspitačima i stručnim saradnicima iz predškolskih ustanova u Srpskoj za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja učenika, odnosno djece u prethodnoj školskoj godini.

Svetosavska nagrada dodjeljuje se za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja i zalaganje u radu sa djecom, te doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Srpskoj i sastoji se od Svetosavske povelje i novčane nagrade, u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima kojima je posebno definisana dodjela nagrade za svaki nivo obrazovanja i vaspitanja.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da će, u odnosu na prethodnu godinu, kada su prvi put uručene Svetosavske nagrade istaknutim nastavnicima predmetne i razredne nastave u osnovnim školama, ove godine biti dodijeljene i istaknutim nastavnicima srednjih škola, odnosno vaspitačima i stručnim saradnicima u predškolskim ustanovama, što je definisano i predmetnim podzakonskim aktima.

"Svetosavskom nagradom želimo dodatno ukazati na značaj i vrijednost poziva vaspitno-obrazovnih radnika, te nagraditi svaki doprinos razvoju i unapređenju našeg vaspitno-obrazovnog sistema. Ministarstvo ovom nagradom želi i da zahvali vaspitno-obrazovnim radnicima za posvećenost u radu sa djecom i učenicima, te kvalitetnom usmjeravanju od njihovog najranijeg uzrasta do trenutka kada se opredjeljuju za životna zanimanja", rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Ona je dodala da se dodjeljivanjem Svetosavske nagrade ukazuje i na prosvjetiteljsku ulogu vaspitno-obrazovnih radnika, te na njihov značaj u očuvanju svetosavskog nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda.

"Vaspitno-obrazovni radnici grade sigurnu budućnost Srpske ispravnim vaspitanjem i obrazovanjem predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca", rekla je Trivićeva.

Konkurs za dodjelu Svetosavske nagrade istaknutim nastavnicima iz osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, te vaspitačima i stručnim saradnicima iz predškolskih ustanova biće raspisan 1. decembra.

Dodjela Svetosavske nagrade najzaslužnijim kandidatima po raspisanim konkursima biće organizovana 28. januara.

Na prvoj dodjeli Svetosavske nagrade, 28. januara ove godine, za izuzetne rezultate u vaspitanju i obrazovanju u školskoj 2018/2019. godini Svetosavskom poveljom, novčanom nagradom i medaljonom sa likom Svetog Save nagrađena su 24 nastavnika razredne i predmetne nastave u Republici Srpskoj.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana