Ministarstvo pripremilo informaciju o Trgovskoj gori

Srna
Ministarstvo pripremilo informaciju o Trgovskoj gori

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je ovo ministarstvo sačinilo za Savjet ministara sveobuhvatnu informaciju u vezi sa aktivnostima hrvatske Vlade da na lokaciji Trgovske gore formira odlagalište radioaktivnog otpada.

Ističući da postoji jasan politički okvir definisan u institucijama, kao i opredijeljenost da se zajednički radi na rješavanju ovog problema, Košarac je izrazio očekivanje da će Savjet ministara usvojiti ovu informaciju, kako bi mogle biti donijete određene odluke.

Košarac je precizirao da je u informaciji predložen zaključak o formiranju koordinacionog tijela koje bi koordinisalo aktivnosti institucija od lokalnog, kantonalnog i entitetskog, do zajedničkog nivoa.

"Sa druge strane, dogovorili smo formiranje ekspertskog tima, jer smatramo da na temelju naučnih stavova moramo da tražimo argumentaciju za suprotstavljanje argumentaciji hrvatske strane", rekao je Košarac u izjavi za medije.

On je naveo da je predloženo i formiranje pravnog tima, pošto su procjene da Hrvatska neće odustati od odluke da na Trgovskog gori formira odlagalište radioaktivnog otpada.

"Iz tog razloga smatramo da ćemo ovaj proces morati voditi kroz arbitražu pred međunarodnim sudom i iz tog razloga ćemo tražiti okivir za međunarodno-pravno djelovanje", zaključio je Košarac.

Košarac je naglasio da su saglasnost za informaciju i zaključke dali i entitetski resorni ministri.

On je poručio da će naredni koraci u vezi sa problemom odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na granici Hrvatske sa BiH, biti kreirani u skladu sa međunarodnim konvencijama koje je potpisala BiH i u interesu očuvanja zdravlja ljudi i životne sredine na području sliva rijeke Une.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana