Ministarstvo odbrane: U kasarni "Kozara" otvorena ambulanta

Srna
Ministarstvo odbrane: U kasarni "Kozara" otvorena ambulanta

BANjALUKA - Ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić i britanski ambasador u BiH Metju Fild danas su na vojnoj lokaciji u banjalučkoj kasarni "Kozara" svečano otvorili ambulantu.

Podžić je poručio da se sanitetska služba Oružanih snaga /OS/ BiH mora razvijati, bez obzira što su zakonom 2005. godine bili predvidjeli da će pripadnici OS i Ministarstva odbrane u Savjetu ministara biti koncentrisani na civilne zdravstvene ustanove.

"Virus korona i situacija u kojoj se trenutno nalazimo pokazali su nam da je ova ambulanta neophodna pripadnicima OS, a pružaće svoje usluge i svim građanima BiH", rekao je Podžić novinarima nakon otvaranja ambulante.

On je izrazio zahvalnost britanskoj Ambasadi u BiH i NATO štabu u Sarajevu koji su pomogli da se otvori prva ambulanta, dodajući da će uskoro biti otvorene još tri ovakve ambulante u Tuzli, Sarajevu i Čapljini. Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Senad Mašović rekao je novinarima da ovo predstavlja početak uspostavljanja vojnog zdravstva za potrebe OS i svih građana u BiH.

On je rekao da se pripadnici OS za buduće vojne ljekare trenutno školuju u SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Grčkoj, Italiji i Turskoj.

Britanski ambasador u BiH rekao je novinarima da je Velika Britanija uložila više od pola miliona KM u renoviranje četiri ambulante OS BiH u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu i Čapljini. "Ovi objekti biće ključni u odgovoru OS i civilnog sektora u borbi protiv virusa korona", istakao je Fild.

Komandant NATO štaba u Sarajevu Vilijam Edvards rekao je da otvaranje ove ambulante pokazuje da je najvažnije da se ulaže u ljudski kapital, odnosno u nove ljekare.

On je rekao da je ovaj projekat realizovan uz pomoć i saradnju Ambasade Velike Britanije u BiH, NATO štaba u Sarajevu i Ministarstva odbrane. Svečanosti su prisustvovati i zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić, te parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana