Minić: Očekivan rod pšenice 550 kilograma po dunumu, moguć izvoz u Tursku

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA - U Republici Srpskoj je ove godine, prema procjenama, zasijano 44.000 hektara pšenice, što je za 24 do 26 odsto više nego lani i očekuje se prosječan rod od 550 kilograma po dunumu, a određene količine bi mogle da budu izvezene u Tursku, rekao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić.

Minić je rekao u Velinom Selu kod Bijeljine, gdje je prisustvovao manifestaciji "Dani polja strnih žita" da se Vladi i resornom ministarstvu ove godine za premije obratilo za 40 odsto više korisnika nego lani.

On je rekao da su se vremenske prilike u aprilu i maju negativo odrazile na zasijane žitarice i da tamo gdje poljoprivredni proizvođači nisu mogli da primijene dovoljne agotehničke mjere ima žute rđe koja će umanjiti rod.

"Još nekoliko dana se očekuje kiša koje će sigurno napraviti probleme kada je u pitanju pšenica, ali i kukuruz", rekao je Minić novinarima na imanju Ilije Lazića u Velinom Selu, gdje je prikazan ogled sa 28 sorti pšenice i četiri sorte tritikale.

Minić je izrazio nadu da ovakve vremenske prilike neće trajati dugo, jer bi, kako je naveo, voda koja se nalazi na usjevima mogla da prouzrokuje smanjenje roda.

On je naveo da se ove godine očekuje da će prosječan rod pšenice biti 550 kilograma po dunumu, te da bi se određene količine mogle izvesti i u Tursku, što bi olakšalo i rasteretilo domaće tržište kada su u pitanju skladišni kapaciteti.

"Nadam se da će u ovoj godini sa našim podsticajem od 500 KM po hektaru sa regresom dizela naši poljoprivredni proizvođači, ipak, na kraju biti rentabilni", rekao je Minić.

On je poručio da će Vlada Srpske učiniti sve što je u njenoj moći kada je u pitanju generalno stabilizacija na tržištu, mjere koje bi mogle da štite domaću proizvodnju i koje bi trebalo da smanje prekomijeran uvoz.

"Svi znamo da je u prva dve mjeseca žetve najlošija cijena pšenice i da tada treba odreagovati i pomoći našim proizvođičima. Uvjeren sam da ova godina neće biti tako loša kao što je prognozirano", naglasio je Minić.

Kada je riječ o cijeni pšenice i kukuruza u Srbiji i EU, Minić je rekao da su sadašnji pokazatelji nepovoljni, i da se predviđa nekih realnih 35 feninga.

"Iako po statistici koju mi vodimo u Ministarstvu, možemo reći da je to oko 50 feninga, kad razgovaramo sa nekim okruženjem i realnim ulaznim parametrima", rekao je Minić i ukazao da enormne količine sa istoka Evrope dolaze u ove krajeve i prave poremećaj na domaćem tržištu.

Minić je rekao da je Savjet ministara po prvi put reagovao kada je u pitanju zaštita domaće proizvodnje, te napomenuo da je nekoliko puta bilo problema sa političkim Sarajevom kada je u pitanju zaštita domaće proizvodnje.

On je izrazio nadu da će doći do normalizacije odnosa, te ukazao da će za desetak dana biti održana zajednička sjednica vlada Srpske i FBiH.

Povodom poljoprivredne manifestacije "Dani polja strnih žita", Minić je posjetio i parcele Poljoprivrednog dobra "Semberija" u Novom Selu kod Bijeljine gdje je predstavljen ogled sa šest sorti ječma, 27 sorti pšenice i pet sorti tritikale.

Ogledi su postavljeni u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana