Milunović: Stradanje Srba u Starom Brodu i Miloševićima jedno od najvećih stradanja u Drugom svjetskom ratu

GS
Milunović: Stradanje Srba u Starom Brodu i Miloševićima jedno od najvećih stradanja u Drugom svjetskom ratu

BANjALUKA - Predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović izjavio je danas da je stradanje Srba u Starom Brodu i Miloševićima kod Višegrada 1942.godine

- Sutra u Starom Brodu obilježavamo jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji srpskog naroda. To je veliko stradanje srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu koji je inače obilježen stradanjem Srba na čitavom prostoru tadašnje NDH. Ovaj zločin je bio dio njihove državne politike koja je imala namjeru da izvrši genocid nad Srbima i etničko čišćenje Srba sa ovih prostora. Ustaše su u Starom Brodu napravile najveći pokolj u cijeloj toj operaciji - rekao je Milunović.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da su se ustaše koje su bile pojačane muslimanskom milicijom iživljavale nad ženama, djecom i starcima koji nisu uspjeli da pređu Drinu.

- Oko 10.000 ustaša koje je predvodio Jure Francetić i muslimanska milicija kojom je komandovao Mehmed Hadžiefendić su sa sarajevsko-romanijskog platoa napali goloruk narod, sve što su stizali su ubijali, a njihovu imovinu su pljačkali i palili. Zbjegovi su došli do Drine, do Višegrada - rekao je Milunović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Na drugoj obali Drine u Višegradu bila je odgovornost italijanskih snaga koje su spriječile prelazak Srba preko višegradskog mosta i njihov put ka slobodi u Srbiji.

- Samo sretnici koji su mogli nečim da plate svoje živote mogli su da pređu preko mosta. Ostali su se uputili na skelski prelaz u Starom Brodu koji nije mogao sve da ih primi. Izvršen je strahovit pokolj, a silovanja, mučenja i ubistva imali su takve razmjere da su intervenisali Nijemci koji su pucali u vazduh i pokušali da zaustave taj krvavi pir - rekao je Milunović.

Prema njegovim riječima, ovaj istorijski događaj je u proteklom sistemu bio sakriven od očiju javnosti, pa je čak i u najbližem okruženju mjesta na kojem se dogodio zločin malo ko znao koje su bile dimenzije tog stradanja.

- Time je drugi put izvršen zločin nad tim žrtvama. Zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi, svešteniku Draganu Vukotiću i ljudima koje je okupio tamo je spomen-krstom obilježeno mjesto stradanja, a prošle godine je podignut i mauzolej - istakao je Milunović.

On je poručio da će Odbor Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova čuvati sjećanja na žrtve i odavati im pomen da generacije koje dolaze znaju istinu o tome šta se dogodilo, ko je stradao, a ko je bio zločinac.

- U Sarajevu je služena misa pobijenim ustašama u Blajburgu, a tamo je stradao i dio zločinaca koji su izvršili ovaj krvavi pir. Svima je jasno kakva je to poruka Srbima - naglasio je Milunović.

Pomoćnik ministra Radomir Graonić izjavio je da je Odbor Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uvažio zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije kojim su zabranjena javna okupljanja u grupama većim od 50 lica.

- Zbog toga smo se opredijelili da na obilježavanje sjećanja na stradanje Srba u Starom Brodu i Miloševićima pozovemo samo predstavnike najviših institucija Srpske, grada Istočno Sarajevo i opština koje mu pripadaju, opština Višegrad, Rogatica, Foča i Novo Goražde i nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata koje imaju status organizacije od javnog interesa - rekao je Graonić.

Polazak brodom sa keja u Andrićgradu prema Starom Brodu planiran je u 10.45 časova.

Parastos ubijenim civilima biće služen u Starom Brodu u 12.00 časova, a u 12.20 časova biće položeni vijenci i cvijeće na spomen-obilježje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana