Milunović: Spomenik na Šušnjaru u neprimjerenom stanju

Srna
Milunović: Spomenik na Šušnjaru u neprimjerenom stanju

SANSKI MOST - Spomenik na Šušnjaru kod Sanskog Mosta je od nacionalnog značaja za BiH i neprimjereno je stanje u kakvom se nalazi, izjavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

-To pokazuje kakav je odnos organa BiH prema ovom stratištu, a i prema stratištu u Garevicama kod Bihaća - rekao je Milunović na obilježavanju 80 godina od ustaškog zločina nad 5.500 Srba i 50 Jevreja na spomen-kompleksu Šušnjar.

On je istakao da je u Drugom svjetskom ratu NDH u svom državnom programu imala progon, ubijanje i pokrštavanje Srba i da su u tome uveliko i uspjeli, najviše u ovom dijelu Krajine.

Milunović je podsjetio da su u Bihaću, samo kod Garevica, za nekoliko dana mučki pobili oko 14.000 ljudi, prema engleskim obavještajnim podacima, dok su u Starom Brodu na Drini Francetićeve legije za samo nekoliko dana pobili 6.000 žena, djece i staraca.

-Gradina nam je svima veoma dobro poznata i jedino je nju prošli sistem prepoznao, ali Prebilovci, Jadovno i brojna druga Jadovna su svjesno stavljeni u zaborav da bi se zaboravilo ko je bio žrtva, a ko zločinac - naglasio je Milunović.

Na spomenicima je, kako je istakao, uglavnom pisalo da su stradali rodoljubi od strane fašista i da je takva laž plasirana da bi se zaboravili i žrtva i zločinac.

-Nisu to činili fašisti, kako su oni pisali. Fašisti za mnoge predstavljaju pojam vrlo teško dokučiv, posebno za mlade generacije koje dolaze. To su bili pripadnici hrvatskog i muslimanskog naroda u ustaškim redovima koji su sistematski istrebljavali Srbe sa ovih prostora - dodao je Milunović.

On je podsjetio da se godišnjica stradanja Srba iz Sanskog Mosta o Ilindanu 1941. godine ove godine prvi put obilježava u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Načelinik opštine Oštra Luka Dragan Mastikosa rekao je da spomen-obilježju na Šušnjaru do sada nije data adekvatna pažnja u javnom prostoru i medijima, a smatra da i Šušnjar i Korčanica zaslužuju da budu poštovani kao Kozara.

-U tome dijelu smatram da ćemo u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske iznaći modus da se uradi jedan dokumentarni program o stradanju Srba na Šušnjaru 1941. godine - poručio je Mastikosa.

On je podsjetio da je u Službenom glasniku BiH 2019. godine objavljena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju graditeljske cjeline Memorijalni kompleks Šušnjar u Sanskom Mostu prema kojoj je to nacionalni spomenik BiH i kojom je propisano redovno godišnje održavanje prirodnog okruženja, staza, natpisa i ostalih dijelova kompleksa, čistoće i komunalnog reda.

-Ovdje svi dobro znate i vidite kako se to održava, da nije bilo opštine Oštra Luka ovo danas ne bi bilo ni očišćeno. Jeste dijelom učestvovalo komunalno preduzeće u Sanskom Mostu, ali iza odluka koje ljudi donose trebalo bi i da stoje - dodao je Mastikosa u obraćanju zvanicama.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su parastos za ubijene civile, a vijence i cvijeće položili su ministar Milunović, izaslanik predsjednika Republike Srpske, predstavnici konzulata Srbije u Banjaluci, Trećeg Republika Srpska puka, opština Oštra Luka i Novi Grad, te organizacija od javnog značaja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinakog rata i Republičkog sekretarijata za vjere.

U umjetničkom programu učestvovao je glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Jokić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana