Milunović: Poboljšati položaj lica sa invaliditetom

Srna
Foto: gs

BANjALUKA- Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izrazio je nadu da će sve dosadašnje i buduće aktivnosti Vlade Srpske doprinijeti poboljšanju položaja lica sa invaliditetom i njihovoj potpunoj socijalnoj uključenosti u društvo.

Milunović je, povodom Međunarodnog dana lica sa invaliditetom - 3. decembra, istakao da je poboljšanje položaja ovog dijela populacije jedan od strateških ciljeva Republike Srpske.

On je svim licima sa invaliditetom u Republici Srpskoj poželio da ih zdravlje dobro služi i da pronađu što više razloga za ličnu i porodičnu sreću, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada Republike Srpske u prethodnom periodu preduzela niz mjera i aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje društvenog položaja ove populacije, te ističu da je Republika Srpska prva u regionu regulisala zapošljavanje ovih lica posebnim zakonskim propisom.

Na osnovu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju lica sa invaliditetom, od 2006. do 31. oktobra 2021. godine, preko nadležnog fonda, zaposleno je 2.319 lica iz ove populacije, od kojih 1.971 ratni vojni invalid.

Za zapošljavanje je utrošeno 6.477.437 KM, a poslodavcima koji zapošljavaju lica sa invaliditetom vraćeno je 42.353.646 KM doprinosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana