Milunović: Poboljšan status ratnih vojnih invalida

Srna
Foto: Srna

NOVI GRAD - Ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović rekao je da je danas značajno poboljšan status ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije u odnosu na 2012. godinu, kada je usvojen zakon koji reguliše ovu oblast.

Milunović je rekao da je značajan napredak viljiv u nabavci ortopedskih pomagala, te da do sada nije bilo pritužbi korisnika.

“Dvije godine amputirci imaju pravo na 15 dana banjske rehabilitacije svake godine”, naveo je Milunović, koji je prisustvovao sjednici Skupštine Udruženja ratnih vojnih invalida Novi Grad.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo će nastojati da se putem programa Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida iznos podrške zapošljavanju približi onom u programu koji se realizuje posredstvom Zavoda za zapošljavanje.

Milunović je pohvalio organizovanost Udruženja ratnih vojnih invalida u Novom Gradu i rekao da mogu poslužiti za primjer.

Direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Stevica Dronjak očekuje da će uskoro biti objavljen javni poziv za podršku zapošljavanju za ovu godinu.

“Domaćinskim odnosom i saradnjom Vlade Republike Srpske, resornog ministarstva i Fonda, ove godine sredstva za podršku će biti 400.000 KM”, rekao je on.

Borivoj Japundža iz kabineta načelnika opštine je naveo da je u opštinskom budžetu za ovu godinu za organizacije proistekle iz minulog rata obezbijeđeno 140.000 KM. Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Novi Grad Žarko Vujatović rekao da je prošle godine iz Fonda solidarnosti za jednokratne pomoći članovima isplaćeno 15.625 KM.

On je rekao da Udruženje u Novom Gradu okuplja 523 od ukupno 780 ratnih vojnih invalida u ovoj lokalnoj zajednici. Prije sjednice položeni su vijenci kod Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Novom Gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana