Milunović: Kosovski boj odredio naše nacionalno biće i pojam slobode

Srna
Milunović: Kosovski boj odredio naše nacionalno biće i pojam slobode

KOZARSKA DUBICA - U hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske, služena je sveta liturgija i parastos palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović izjavio je da je danas veliki dan za sve Srbe, od Kosovskog boja do danas.

"Okupili smo se danas ovdje na svečani i sveti dan. Kosovski boj je odredio naše nacionalno biće, našu svijest. U nas je ugradio pojam slobode, časti i viteštva i od tada Srbi su željeli da se rađaju Obilići i Lazari. I to je bilo kroz našu istoriju, što se pokazalo kroz sve srpske bune i ustanke, balkanske i svjetske ratove, pa na kraju i Odbrambeno-otadžbinski rat", rekao je Milunović novinarima.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić izjavio je da ova organizacija svake godine učestvuje u aktivnostima obilježavanja Vidovdana u Kozarskoj Dubici i Knežici, te se poklanja svoj stradaloj braći iz ratnih jedinica sa područja opštine.

"Ova godina jubileja je za nas borce posebna, krsna slava vojske, 30 godina od osnivanja Republike Srpske, stvaranje Vojske Republike Srpske 12. maja, MUP je stvoren 4. aprila i ponosni smo na sve to", naglasio je Ćibić.

Paroh dubički Slobodan Malinović rekao je da su samo u Dubici zapisana imena 223 borca, a na drugim spomenicima širom Srpske su imena još nekoliko desetina hiljada junaka koji su položili svoje živote na braniku otadžbine.

"Danas slavimo sve one koji postradaše od kosovskog Vidovdana pa do danas, milione njih i njihova imena su zapisana u knjizi vječnog života, a mi treba da budemo dostojni svojih slavnih predaka koju su položili svoje živote", rekao je sveštenik Malinović.

Cvijeće ispred ploča sa imenima palih boraca danas su položili delegacija Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, delegacija opštine Kozarska Dubica na čelu sa načelnikom Radenkom Reljićem, Opštinska boračka organizacija, predstavnici Ravnogorskog pokreta, pripadnici Policijske stanice te mladi SNSD-a Kozarska Dubica.

Povodom Vidovdana danas je služena Sveta liturgija u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice i parastos na spomen-obilježju u Knežici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana