Milovanović traži odštetu nakon oslobađajuće presude za zločin kod Srebrenice

Srna
Milovanović traži odštetu nakon oslobađajuće presude za zločin kod Srebrenice

SARAJEVO - Slavko Milovanović, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin u maju 1992. godine u selu Rešagići kod Srebrenice, tužio je BiH i traži odštetu za vrijeme provedeno pod mjerama zabrane koje su mu bile izrečene dok je trajao sudski postupak.

Milovanovićev pravni zastupnik Petko Pavlović je na pripremnom ročištu među dokazima predložio da se izvrši uvid u pravosnažnu presudu Suda BiH, zahtjev upućen Ministarstvu pravde, sudska rješenja o određivanju i ukidanju mjera zabrane koje su bile na snazi gotovo 15 mjeseci, a predložio je i vještačenje neuropsihijatra, prenosi Birn.

"Vještačenje se predlaže da se utvrdi stepen i intenzitet trajanja duševne boli i straha zbog ishoda krivičnog postupka, povrede ugleda i časti", rekao je Pavlović, koji je na ročištu predočio i medicinsku dokumentaciju o Milovanovićevom pogoršanom zdravstvenom stanju.

Na ročištu nije pristupio niko iz Pravobranilaštva BiH, a sudija Dragica Miletić je navela da je dostavljen podnesak kojim obavještavaju Sud da ne mogu pristupiti iz objektivnih razloga, a u kojem se, kako je ona dodala, osporava osnovanost tužbenog zahtjeva u cijelosti.

Sud BiH je u novembru 2019. pravosnažno oslobodio Milovanovića optužbe da je kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Skelani, u maju 1992. godine sa grupom pripadnika vojnih, paravojnih i policijskih formacija, u srebreničkom selu Rešagići učestvovao u napadu i naredio paljenje kuća bošnjačkih civila, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći.

Naredno ročište po Milovanovićevoj tužbi zakazano je za 22. jul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana