Miloš Mavrak oslobođen svih optužbi za zločine u Bileći

Srna
Miloš Mavrak oslobođen svih optužbi za zločine u Bileći

SARAJEVO - Sud BiH dostavio je ispravku saopštenja u kojem je navedeno da je Miloš Mavrak, optuženi u predmetu "Boris Bošnjak i drugi", u cjelosti oslobođen optužbe za zločin počinjen u Bileći 1992. godine.

Sud BiH je u juče saopštio da je Mavrak djelimično oslobođen optužbe za krivično djelo za koje se teretio.

Sud BiH juče je osudio Borisa Bošnjaka, Miodraga Grubačića i Iliju Đajića, koji su se teretili za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom u bivšoj kasarni "Moša Pijade" u Bileći na ukupno 21 godinu zatvora.

Bošnjak je osuđen na 10 godina, Grubačić na pet, a Đajić na šest godina zatvora.

Bošnjak i Đajić djelimično su oslobođeni optužbe da su u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opština Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, a kao saizvršioci, vršili progon te nečovječno postupali u namjeri nanošenja velike patnje kod više osoba, čime bi počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske i obavljao dužnost komandira straže, dok su ostala trojica bili stražari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana