Mesne delicije iz Srbije daleko od domaće trpeze

Anita Janković-Rečević
Mesne delicije iz Srbije daleko od domaće trpeze

BANjALUKA - Domaći ljubitelji mesnih delikatesa sa potpisom proizvođača iz Srbije još neko vrijeme neće moći uživati u njihovom ukusu jer se ne nazire datum ukidanja zabrane uvoza svinjskog mesa i prerađevina koju je BiH uvela zbog pojave afričke kuge svinja u toj susjednoj zemlji.

Zabranu uvoza Kancelarija za veterinarstvo BiH izdala je 12. avgusta ove godine s ciljem sprečavanja unosa afričke svinjske kuge na teritoriju Srpske i FBiH.

Zabranjen je uvoz domaćih i divljih svinja, svinjskog mesa, te proizvoda koji nisu obrađeni na način na koji je sa sigurnošću uništen virus kuge.

- U ovom trenutku je teško predvidjeti do kada će zabrana trajati. To zavisi od epidemiološke situacije u Srbiji kada je u pitanju afrička kuga svinja. Pratimo situaciju u svim zemljama u kojima se bolest pojavila - istakli su u Kancelariji za veterinarstvo BiH i dodali da je zabranjen uvoz svinjskog mesa i prerađevina, sa izuzetkom proizvoda termički obrađenih na propisani način, i iz Poljske, Mađarske, Estonije, Letonije, Litvanije, Moldavije, Rumunije, Bugarske, Belgije i Slovačke.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za veterinarstvo RS Dragan Knežević pojašnjava za “Glas Srpske” da je svaka zemlja u kojoj se bolest pojavi obavezna da sprovodi aktivan i pasivan nadzor.

- Kada se utvrdi da bolesti nema na određenom prostoru i lokaciji, ta zemlja podnosi izvještaj Evropskoj komisiji, koja im potom izdaje status slobodne zemlje. Prema preporukama Evropske komisije, period od posljednje registracije žarišta bolesti do dodjele statusa ne može biti kraći od dva do tri mjeseca i to pod uslovom da su sprovedene sve tražene mjere nadzora - rekao je Knežević.

On je podsjetio da su sve procedure u vezi s uvozom proizvoda životinjskog porijekla u nadležnosti Kancelarije za veterinarstvo BiH, te da bi mjera zabrane najvjerovatnije mogla biti ukinuta kada Srbija dobije status slobodne zemlje.

Dok se to ne desi, sekretar za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović kaže da bi BiH i Srbija, na obostranu korist, mogle postići dogovor da se regija u kojoj postoji bolest izuzme iz spoljnotrgovinske razmjene, a da druge regije obavljaju slobodnu trgovinu.

- Svaka država ima pravo da odlučuje o svojim kriterijumima za procenu rizika uvoznih proizvoda i BiH sadašnjim merama samo poštuje preporuke Evropske komisije, ali je situacija u Srbiji, bar gledano sa privredne strane, takva da je bolest gotovo i zaboravljena. Nema potrebe da se zabrana odnosi na, recimo, proizvođače sa Zlatibora ako se bolest pojavila u Mladenovcu - kazao je Budimović za “Glas Srpske”.

On je istakao da je izvoz stao u sve zemlje CEFTA, zbog čega mesna industrija u Srbiji sabira ogromne gubitke.

- Šteta je premašila dva miliona evra i to samo u delu izvoza mesnih prerađevina kao što su sušene, barene i kuvane kobasice, i to za devet meseci ove godine u odnosu na isti period lani - kazao je Budimović.

Izvršna direktorica dobojskog Udruženja građana “Tolerancijom protiv različitosti” Snežana Šešlija nadležnima zamjera što potrošače ne informišu o stanju zabrane jer građani nemaju predstavu kada omiljene mesne delicije mogu očekivati na policama marketa.  

- Zabrana je nastala iz bezbjednih razloga i to podržavam, ali smatram da potrošači moraju biti upoznati sa razvojem situacije - kategorična je Šešlija.
 

Stabilna situacija

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije kažu da je trenutna situacija kad je u pitanju afrička kuga svinja u njihovoj zemlji stabilna, te da od 12. septembra nije bilo novih slučajeva bolesti.

- Zaražene svinje otkrivene su u opštinama Mladenovac, Smederevska Palanka i Žitište. Zemlje u okruženju koje su izdale zabranu uvoza iz naše zemlje postupile su u skladu sa svojim propisima. Za sada se izvoze proizvodi od svinjskog mesa na temperaturi obrade 80 stepeni i termičke obrade u hermetički zatvorenim posudama - pojasnili su u tom  ministarstvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana