Medicinska obuka policije garantuje više spasenih života

Srna
Medicinska obuka policije garantuje više spasenih života

BANjALUK - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je obuka policijskih službenika u pružanju prve pomoći unesrećenim jedna od važnijih, jer su upravo oni često prvi na mjestu nezgode, te dodao da će trodnevna edukacija u Centru za obuku u Zalužanima biti na dobrobit građana i zaštite njihovih života.

"Važno je da budu spremni da po najvišim medicinskim standardima djeluju s ciljem spasavanja ljudskih života u kratkom i često ključnom vremenskom roku.

Ovo je vrijedan kurs za naših 26 pripadnika i nadam se da će znanje prenijeti na svoje kolege i veći broj policijskih službenika", rekao je Karan novinarima nakon što je prisustvovao početku edukacije za zbrinjavanje povrijeđenih osoba u prehospitalnim uslovima, koja se realizuje u saradnji sa Domom zdravlja u Banjaluci.

On je podsjetio da je prije deceniju na ovaj način obuku prošlo oko 500 policijskih službenika i dodao da je potrebno nastaviti takvu praksu, odnosno obuku po najvišim medicinskim standardima.

"Vrlo je važno da to uradimo kada je riječ i o našoj helikopterskoj jedinici i da koristimo sve kapacitete koje imamo. Želja je da obučimo sve policijske službenike da mogu adekvatno reagovati i spasiti svaki život koji se može spasiti", rekao je Karan. Obuku za 25 polaznika - pripadnika Uprave policije, Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata, Uprave za policijsku obuku, Specijalne antiterorističke jedinice i Centra za obuku sprovešće šest licenciranih instruktora Doma zdravlja Banjaluka. Direktor Doma zdravlja Nevena Todorović navela je da će se raditi simulacija izvlačenja unesrećenih iz automobila i drugih prevoznih sredstava.

"Policija je često prva na mjestu nezgode i važno je da njihov način postupanja bude medicinski opravdan, odnosno u skladu sa najvišim medicinskim standardima kada je riječ o pružanju prve pomoći", istakla je Todorovićeva.

Ona je naglasila da je cilj obuka što većeg broja policijskih službenika, pripadnika civilne zaštite, vatrogasnih brigada, GSS-a, ronilaca i članova planinarskih društava.

"Nama je važno da sve ekipe koje pružaju prvu pomoć rade jednobrazno i da što bezbjednije unesrećenog izvučemo, pružimo prvu pomoć i prevezemo ga u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Dom zdravlja Banjaluka ima kapacitet da obuči sve pripadnike policije. Mi smo to radili i 2012. godine i nastavićemo to da radimo na dobrobit naših građana", navela je Todorovićeva. Početku edukacije u Centru za obuku u Zalužanima prisustvovao je i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana