Marku Pavloviću potrebna pomoć za liječenje

Srna
Marku Pavloviću potrebna pomoć za liječenje

PALE - Sedamnaestogodišnjem Marku Pavloviću sa Pala potrebna je pomoć u liječenju vilsonove bolesti čiji je uzrok, pokazale su pretrage, osiromašeni uranijum.

Markova majka Slađana Pavlović rekla je da je za odlazak na kontrole u Beograd potrebno najmanje 800 KM, što porodica nije u mogućnosti da obezbijedi, istakavši da je trebalo da pregled bude u aprilu, ali zbog epidemije virusa korona sve je pomjereno.

U BiH ne postoji zdravstvena ustanova u kojoj se mogu uraditi nalazi za Vilsonovu bolest.

“Potrebno nam je 800 KM da bismo bili tri dana u Beogradu, izajmili stan jer nemamo nikoga. Zatim slijedi vađenje nalaza, kontrole. Marko ima zdravstveno osiguranje u Srbiji, tako da se lijekom snabdijevamo na recept. Međutim, on neće u bolnicu zbog trauma koje ima od injekcija, pa nalaze privatno vadim”, priča majka Slađana.

Prema njenim riječima, zbog zdravstvenih problema Marko je upućen na Univerzitetsku dječiju bolnicu u Beogradu gdje mu je otkrivena Vilsonova bolest koja napada jetru.

“Živjeli smo u Vrhprači kod Podgraba, a u ratu je bilo bombardovanje lokacija u blizini. Rezultati koje smo dobili iz klinika u Austriji i Holandiji pokazali su da je osiromašeni uranijum uzrok bolesti moga sina. To je rijetka i neizlječiva bolest”, ističe Slađana.

Ona priča da u Palama ima još sličnih slučajeva, a da je Marku mozak stradao još u stomaku dok je bio, zbog osiromašenog uranijuma.

Marku je potreban poseban režim ishrane, bezglutenska, što nisu nekad u mogućnosti da obezbijede, ističe Pavlovićeva i dodaje da njega zanimaju i usrećuju igračke, posebno gumene cuke.

“Treba imati strpljenja i dajemo sve od sebe. Kratko mu je interesovanje za nešta, a u posljednje vrijeme Marko odlazi u šumu sa ocem. Šuma ga smiruje”, naglašava Pavlovićeva.

Ona kaže da se ne bi obraćala nikome za pomoć da mogu uzeti kredit, ali s obzirom na to da imaju već dva koja otplaćuju, banka im to ne dozvoljava jer suprugova plata ne može pokriti.

“Ja ne radim jer sam mom sinu stalno potrebna. Potrebna mu je stalna njega i nadzor, a dijete je sa posebnim potrebama. Veoma često je uznemiren”, navodi Pavlovićeva koja, osim Marka, ima još dvoje djece.

Za pomoć porodici Pavlović mogu se uplatiti sredstva na žiro račun u NLB banci 562-012-81159817-59 /KM/ na ime Slađana Pavlović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana