Manji broj posjetilaca u prošloj godini, ali zapažena izložba o Jasenovcu

Srna
Foto: printskrin

KOZARSKA DUBICA - "Spomen-područje Donja Gradina" u Kozarskoj Dubici u prošloj godini posjetilo je oko 2.000 posjetilaca, a obilježila multimedijalna izložba o logoru Jasenovac, potvrđeno je danas iz te javne ustanove.

Direktor Spomen-područja Tanja Tuleković izjavila je Srni da je broj posjetilaca znatno manji zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

"U prošloj godini nije bilo organizovanih posjeta, a i godišnji pomen žrtvama ustaškog zločina genocida u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini održan je uz ograničenje broja učesnika", pojasnila je Tulekovićeva.

Ona je navela da je prethodnu godinu obilježila multimedijalna izložba "Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine", koja je pripremljena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva odbrane Srbije.

"Uz veliki interes publike, ova izložba je gostovala u više gradova u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Samo na Mrakovici izložbu je pogledalo 6.000 posjetilaca, a virtuelni prikaz dostupan je na internet stranici naše ustanove –www.jusp-donjagradina.org", rekla je Tulekovićeva.

Ova javna ustanova je krajem prošle godine organizovala i izložbu portreta žrtava koncentracionog logora Jasenovac, koje je radio akademski slikar Branko Jungić prema originalnim fotografijama.

Tulekovićeva je navela da su fotografije prikupili prethodnih godina nakon što pokrenuli inicijativu prikupljanja fotografija, predmeta i dokumenata iz perioda Drugog svjetskog rata.

Objavljen je i sedmi broj časopisa "Topola" i monografija "Sreflije 1941-1945 godine", autora Mirka Dimića, koja predstavlja svjedočanstvo o ustaškom zločinu nad srpskim narodom ovog kraja i donosi imena ukupno 594 žrtve

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana