Manje studenata na univerzitetima sljedeće akademske godine

Srna
Manje studenata na univerzitetima sljedeće akademske godine

Banjaluka - U prvu godinu prvog ciklusa studija i prvu godinu drugog ciklusa studija u akademskoj 2019/2020. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj biće upisano manje redovnih studenata nego godinu ranije, navodi se u današnjoj odluci Vlade Srpske.

"Odlukom je utvrđen upis 4.195 redovnih studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija, i to 2.169 na Univerzitetu u Banjaluci, 1.846 na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, 130 na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru i 50 na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju", saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

U prvu godinu drugog ciklusa studija mogu se upisati 1.152 redovna studenta, i to 667 na Univerzitetu u Banjaluci i 485 na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

U saopštenju se navodi da je jedan od razloga što je broj studenata manji to što su javni univerziteti u prijedlozima za upis planirali manje nego prošle godine.

Na određenim studijskim programima resorno ministarstvo je smanjilo broj studenata koji su predložili javni univerziteti uzevši u obzir potrebe tržišta rada, broj upisanih studenata u prvu godinu akademske 2018/2019. godine, te broj đaka četvrtog stepena koji ove godine završavaju srednju školu.

Vlada Republike Srpske danas je prihvatila donatorska sredstva Vlade Srbije od 1.955.830 KM Republici Srpskoj za realizaciju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih do 35 godina "Startap Srpska", u okviru saradnje prema Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama.

Donacija će biti korištena za nastavak realizacije Programa samozapošljavanja i razvoja preduzetništva kod mladih do 35 godina, a krajnji korisnik je Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, kao realizator programa, u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Ministarstvo finansija, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

Ministarstvo rada ima obavezu da podnese izvještaj Vladi Republike Srpske o realizaciji programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana