Malinari prijete blokadom hladnjača

M. Latinović, K. Ćirković
Malinari prijete blokadom hladnjača

Bratunac - Malinari širom Srpske najavljuju da će blokirati izvoz ovog voća ukoliko hladnjačari nastave da ovogodišnji rod plaćaju po cijenama nižim od 1,50 KM po kilogramu, a mnogi su već odavno odustali od berbe i pustili da korov ovlada malinjacima.

Upravni odbor Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” zatražio je juče od hladnjačara da otkupljene količine ovogodišnjeg roda maline ne isplaćuju po cijeni nižoj od 1,50 KM za sortu “vilamet” i 1,60 KM za “miker”.

Predsjednik “Vilameta” Ivan Stojanović je rekao da je na sjednici Upravnog odbora zaključeno da otkupljivači nisu usaglasili cijene i da proizvođačima isplaćuju kilogram maline po različitim cijenama koje se kreću od 1,20 do 1,50 KM za sortu “vilamet”.

- To je nedopustivo. Utvrđeno je da proizvodnja jednog kilograma maline košta 1,80 KM i sa takvim cijenama nemamo novac ni za proizvodnju a kamoli za zaradu - rekao je Stojanović.

On je najavio da će proizvođači, ukoliko hladnjačari ne budu

ispoštovali traženu cijenu, preduzeti radikalne mjere.

- Proizvođači su ogorčeni i spremni su da blokiraju hladnjače i ne dozvole da se njihova malina prodaje i izvozi - upozorio je Stojanović i dodao da su plantaže maline na području ovih opština, zbog preniske cijene zapuštene i da je veliki broj proizvođača odlučio da odustane od tog posla.

Od berbe ovog jagodičastog voća odustali su i malinari na području Kotor Varoša, gdje je zbog niske otkupne cijene već propalo više od 100 tona maline kod više od 60 proizvođača.

- Isporučili smo oko 30 tona maline po cijeni od 1,30 do 1,50 KM po kilogramu, ali smo obustavili i berbu i isporuku jer se po toj cijeni ne isplati ni ući u malinjak. Radije ćemo uništiti zasade nego dati plodove u bescjenje - rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Malinar” iz Kotor Varoša Aleksandar Stanić.

Nisku otkupnu cijenu hladnjačari opravdavaju lošim kvalitetom maline.

- Kiša je padala neprestano 45 dana, a malina ne trpi toliko vlage. Kvalitet je loš, ima dosta buđave maline i to proizvođači dobro znaju. Idućih dana dogovorićemo definitivnu cijenu, koja sigurno neće premašiti 1,50 KM - rekao je vlasnik hladnjače iz Bratunca Branislav Mićić.

Preduzeće “Prijedorčanka” otkupilo je preostale maline od proizvođača iz ovog grada, iako to nije bilo u njihovom ovogodišnjem poslovnom planu. Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara “Kozarska malina” Danijel Egić rekao je da su već isplaćene preuzete količine.

Kupine

Ivan Stojanović ističe da u regiji Birač ništa bolja situacija nije ni sa proizvodnjom kupine.

- Desetine dunuma pod kupinom su već pokošene i uništene - rekao je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana