Malešević: U Srpskoj ove akademske godine oko 10 odsto manje studenata

Srna
Malešević: U Srpskoj ove akademske godine oko 10 odsto manje studenata

Prnjavor - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da će u ovu akademsku godinu biti upisano oko 10 odsto studenata manje nego prošle godine.

Malešević je rekao da nema problema sa upisom studenata na medicini, stomatologiji, elektrotehnici, ali da je zato evidentan problem sa upisom na učiteljski studij ili sociologiju, filozofiju, pa se dešava, kao na Palama, da se na određeni studij prijavi samo jedan student.


On je istakao da se mora vidjeti “da se počne razgovarati i reformišu studijski programi”.

“Pitanje je da li nama treba toliko studijskih programa koliko trenutno imamo i da li su neki od studijskih programa tu samo zato što treba da neki od profesora rade”, rekao je Malešević novinarima prilikom posjete područnom odjeljenju osnovne škole u selu Prosjek, opština Prnjavor.

On je naveo da se u Republici Srpskoj mora početi ponašati tržišno i u obrazovanju, ali i obrazovati za privredu i omogućiti studentima da imaju što više praktične nastave, te izrazio nadu da će u narednom periodu biti promijenjeni Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o zvanjima da bi došlo do određenih promjena i u visokom obrazovanju.

Malešević je napomenuo da Republika Srpska ne može imati dovoljno studenata jer svake godine ima manje učenika u osnovnoj školi.

“Ove godine u 73 područna odjeljenja nije upisano nijedno dijete, u 85 je upisano po dvoje, što je na neki način razlog manjka i studenata. Godinama se smanjuje broj učenika u osnovnim i srednjim školama što je prošle godine, nažalost, počelo da se odražava i na fakultete”, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana