Lukač: MUP-u će narednih dana biti isporučena dva “Despota”

Srna
Lukač: MUP-u će narednih dana biti isporučena dva “Despota”

Beograd - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je predstavljanje oklopnog vozila “despot” na Sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner” u Beogradu veliki uspjeh ne samo za “Tehnički remont Bratunac” (TRB), već i za Republiku Srpsku, te da će u narednih 10-15 dana ovom ministarstvu biti isporučena dva ovakva vozila.

Lukač je podsjetio da je “despot” prvi put predstavljen 9. januara na paradi povodom Dana Republike Srpske, a da će već na narednoj paradi učestvovati i veći broj tih vozila.

“Ovo vozilo je od tog dana pretprjelo određene modifikacije radi poboljšanja. Ovdje je danas predstavljeno u pravom svjetlu”, naveo je Lukač.

Prema njegovim riječima, nakon isporuke ova prva dva vozila, biće napravljen ugovor MUP-a i TRB o isporuci još vozila koja će koristiti pripadnici MUP-a, odnosno Specijalna antiteroristička jedinica.

Generalni direktor preduzeća TRB Slavenko Ristić je rekao, nakon predstavljanja “despota” na Sajmu, da su stručnjaci ocijenili da ovo vozilo ulazi u sam vrh multifunkcionalnih borbenih viozila.

On je dodao da ovo vozilo prati sve svjetske trendove, a posebno iskustva u ratovima u Avganistanu i Libiji.

Ristić kaže da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posjete štandu na kojem je izložen “despot” pohvalio ovo vozilo, te da je rekao da će u regionu, onaj ko osvoji tehnologiju nezavisnog vješanja ojačati svoju namjensku industriju i imati dovoljno posla za narednih stotinu godina.

“Imaćemo u vidu tehnologiju nezavisnog vješanja. Mislim da možemo da osvojimo tu tehnologiju”, poručio je Ristić.

Oklopno vozilo “despot”, proizvedeno u preduzeću TRB, danas je na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner” u Beogradu svečano promovisano u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U Beogradu je danas počeo Sajam naoružanja i vojne opreme “Partner” na kojem će nastupiti 128 izlagača, među kojima i iz Republike Srpske i BiH.

Među izlagačima iz Srpske, osim TRB su i banjalučki “Kosmos” i bijeljinski “Orao”.

Na Sajmu “Partner”, koji je najznačajna manifestacija ovog tipa u jugoistočnoj Evropi, nastupiće 96 izlagača iz Srbije i 32 iz inostranstva.

Zemlje učesnice su Francuska, Austrija, Švajcarska, Finska, Švedska, Njemačka, Italija, SAD, Danska, Velika Britanija, BiH - Republika Srpska, Slovenija, Hrvatska, Češka, Bjelorusija, Slovačka i Srbija, kao i brojne visoke strane delegacije.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo odbrane Srbije, suorganizator JP “Jugoimport SDPR”, a izvršni organizator Beogradski sajam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana