Ljepote Srpske dominiraju “Fejsbukom” i “Instagramom”

Milijana Latinović
Ljepote Srpske dominiraju “Fejsbukom” i “Instagramom”

BANjALUKA - Ljepote i izdašnost planina, rijeka, šuma, banja i drugih destinacija u Republici Srpskoj lani su “bukirale” društvene mreže jer je korona građane preusmjerila u domaće krajeve, a kako bi zadržali taj trend potrebna je dobro osmišljena promocija naše bogate turističke ponude.

Saglasni su u tome turistički radnici s kraja na kraj Republike koji ističu da su u jeku pandemije opstali zahvaljujući turističkim vaučerima i domaćim gostima, te da bi takav projekat bio spasonosan i za ovu sezonu s obzirom na to da ugostiteljsko-turistički sektor i dalje trpi velike posljedice pandemije.

- Građani su, kao nikada do sada, na svojim profilima masovno počeli da predstavljaju domaće turističke destinacije i ističu novootkrivene ljepote takvih mjesta. Iz svake krize rađa se šansa za napredak, a novu šansu vidimo u zajedničkoj i dobro osmišljenoj kampanji promocije domaće turističke ponude, uz podršku Republike, koja bi privukla i mnoge goste. Okretanje građana Srpske domaćoj turističkoj ponudi i njihove pozitivne impresije pokazuju da vrijedi ulagati u organizovaniju i ozbiljniju promociju našeg turizma - istakao je direktor hotela “Hajdučke vode”, smještenog na obroncima planine Borja, Goran Periz, naglasivši da je sada prilika da cijelom svijetu obznanimo kakvu turističku ponudu ima Srpska. Periz smatra da su turistički vaučeri bili od značajne pomoći za domaći turizam, te da društvene mreže preplavljene fotografijama sa domaćih destinacija svjedoče o pozitivnim efektima tog projekta.

- S obzirom na to da je ljetnja sezona počela, ukoliko bi projekat sa  vaučerima bio nastavljen, imao bi i dalje veliki uticaj na izbor domaćih destinacija za odmor - poručio je Periz.

Vaučeri su spasili prošlogodišnju sezonu i u Hercegovini, a vršilac dužnosti direktora trebinjske turističke organizacije Mirjana Putica rekla je za “Glas Srpske” da u ovom gradu sve nade polažu u domaće, ali i goste iz Srbije i Crne Gore.

- U junu smo zabilježili čak 13.000 noćenja u Trebinju što je bolje nego u junu 2019. godine koja je bila rekordna. Vjerujemo da je pred nama veoma dobra turistička sezona - rekla je Putica.

Blaga mediteranska klima sa više od 260 sunčanih dana u godini, vrhunska vina, hercegovačka kuhinja, atrakcije u gradu i ljubaznost Trebinjaca privlače goste na Mediteran Srpske. Putica ističe da je dobra promocija ključna za privlačenje gostiju.

Da je promociju turističkih destinacija Srpske potrebno intenzivirati saglasni su i u Nacionalnom parku “Sutjeska” gdje kažu da je velika šteta što je projekat podrške turizmu kroz turističke vaučere prekinut.

- Bez jakih promotivnih kampanja je nemoguće oživjeti i unaprijediti turizam. Promovišemo Nacionalni park u Republici, regiji, ali i kroz naša predstavništva širom svijeta. Koristimo sve raspoložive resurse i smatram da u velikoj mjeri promociji doprinose i društvene mreže koje su sve popularniji vid promocije - rekao je viši stručni saradnik u NP “Sutjeska” Đorđe Vuković.

Kampanja podrške

U Turističkoj organizaciji RS naveli su da je u kampanji podrške kroz turističke vaučere učestvovalo 97 ugostiteljskih objekata i 28 turističkih agencija. Ukupno je iskorišćeno 47.000 vaučera u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana