Ljekaru ne može 40.000 radnika

Marijana Miljić
Ljekaru ne može 40.000 radnika

Banjaluka - Veliki broj poslodavaca u RS ne uplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje, zbog čega u pet mjeseci ove godine 40.000 radnika nije moglo da ovjeri knjižicu, što je za čak 13.350 više u odnosu na isti period lani.

U Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS kazali su da od ukupno 267.194 radnika, koliko ih je bilo prijavljeno na zdravstveno osiguranje, za pet mjeseci ove godine doprinosi nisu redovno uplaćivani za njih 15 odsto.

- U istom periodu lani je na zdravstveno osiguranje bilo prijavljeno 266.512 zaposlenih, a poslodavci doprinose nisu redovno plaćali za oko deset odsto njih - kazali su u FZO.

Dodali su da je povećan broj radnika prijavljenih na osiguranje, ali i broj zaposlenih za koje se neredovno uplaćuju doprinosi.

- Najveća razlika primjetna je u maju, jer je tada za 14.000 povećan broj radnika za koje se ne uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje u odnosu na isti period prošle godine - istakli su u Fondu i dodali da su i majske poplave ostavile velike posljedice po privredu Srpske i doprinijele da bude povećan broj poslodavaca koji ne uplaćuju redovno doprinose. U Fondu su naglasili da doprinosi za zdravstveno osiguranje čine 87 odsto prihoda FZO.

- Pored toga, zaposleni u ukupnom broju osiguranika učestvuju sa 35 odsto, dok penzioneri i nezaposleni učestvuju sa 59 odsto - istakli su u Fondu.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da poplave u RS nisu mogle doprinijeti da bude znatno povećan broj onih poslodavaca koji neredovno plaćaju doprinose.

- Bez obzira na poplave, u RS je i prije maja bio primjetan trend rasta broja poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose i poreze jer imaju problema. Pored toga, firme često usporavaju izmirenje svojih obaveza jer se pokazalo da oni koji ne uplaćuju doprinose prolaze bez ikakvih sankcija - rekla je Mišićeva.

Ona je naglasila da su svakako i majske poplave ostavile posljedice jer su neka preduzeća bila pod vodom, te da sada pokušavaju da se oporave od štete koju su pretrpjela.

Mišićeva je istakla da što prije treba zaustaviti neredovnu uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje za radnike jer zbog toga zaposleni ne mogu posjetiti ni ljekara.

Ovjera

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kazali su da za određene kategorije osiguranika FZO RS, bez obzira na to da li je za njih uplaćen doprinos ili ne, ovjerava zdravstvene knjižice.

- To se odnosi na djecu do 15 godina, trudnice i porodilje, ratne vojne invalide, porodice poginulih boraca te oboljele od zaraznih, malignih i mentalnih bolesti, dijabetesa, kao i lica oboljela od progresivnih mišićnih oboljenja i ona sa transplantiranim organima - kazali su u Fondu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana