Ljekari upozoravaju: Vakcina jedini pancir

Milijana Latinović
Ljekari upozoravaju: Vakcina jedini pancir

BANjALUKA - Korona brojevi u Republici Srpskoj rastu iz dana u dan, a medicinari upozoravaju da borbu otežava to što zaraženi građani nerado otkrivaju kontakte, kao i činjenica da mnogi i dalje “bježe” od vakcine koja je trenutno jedini pancir protiv “kovida”.

Rekorderi po broju novozaraženih i dalje su Banjaluka i Bijeljina koje već danima prednjače na spisku lokalnih zajednica sa najviše zaraženih koronom.

Specijalista epidemiologije u banjalučkom Domu zdravlja Vesna Lučić Samardžija ističe za “Glas Srpske” da je epidemiološka situacija očekivano nepovoljna.

- Tokom ljeta smo putovali, okupljali se, a mnogi nisu poštovali ni one mjere za koje iz iskustva znamo da nas mogu zaštititi, poput nošenja maske i držanja distance. Na sve to, nemamo dovoljan broj vakcinisanih - rekla je Lučić Samardžija. Osim toga, dodaje, i đaci su se vratili u klupe, a među školskom populacijom se virus veoma brzo prenosi, tako da sve to utiče na povećanje broja oboljelih.

- Građani su izuzetno nevoljni da daju kontakte, tako da veoma teško možemo identifikovati klastere kao na početku epidemije - rekla je Lučić Samardžija. Naglasila je da smo skoro godinu dana imali samo mjere prevencije, ali da sada imamo na raspolaganju više različitih vakcina koje su pancir kada govorimo o teškim oblicima bolesti.

- Građani bi trebalo da razmisle i da donesu ispravnu odluku, da se vakcinišu prije nego što bude kasno. Teški oblici bolesti nisu rezervisani samo za starije, već i kod mladih koji su potpuno zdravi može se razviti teška klinička slika. Možemo se zaraziti i ako smo vakcinisani, ali nas vakcina štiti od teškog oblika bolesti. Neki od starijih pacijenata koji su oboljeli, a vakcinisani su, kazali su mi: “Sine dragi, ne bismo ovo preživjeli da se nismo vakcinisali” - istakla je Lučić Samardžija.

Epidemiolog u bijeljinskom Domu zdravlja Mladen Grujičić upozorava da se delta soj, koji je trenutno aktuelan, veoma brzo širi te da obolijevaju cijele porodice.

- Nalazimo se u četvrtom talasu i imamo i sve više zaražene djece. Ohrabruje što nema djece sa teškom kliničkom slikom, ali se ovaj soj virusa veoma brzo prenosi među školarcima - rekao je Grujičić. On je apelovao na građane da poštuju epidemiološke mjere i naglasio da je vakcinacija najbolja zaštita.

- Osim toga, maske nas štite i od drugih respiratornih infekcija, što se potvrdilo lani, kada je bilo veoma malo oboljelih od klasičnog gripa - rekao je Grujičić.

Oni koji nisu, treba da se vakcinišu, upozorava Grujičić, jer će na taj način zaštititi ne samo sebe već i ostale grupe koje iz nekog razloga ne mogu da prime vakcinu.

- Imunizacijom skraćujemo put širenja virusa - naglasio je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana