Lisice sve češće obilaze kontejnere

Srna
Foto: Ilustracija

FOČA - U potrazi za hranom, lisice sve češće silaze u gradske zone, a lovci upozoravaju da su se previše namnožile i da je riječ o divljači koja je veliki prenosilac zaraznih bolesti.

Glavni lovovođa fočanskog Lovačkog udruženja "Bakić" Krsto Ivanović kaže da je smanjen broj odstrela lisice, jer zainteresovanost lovaca nije kao za divlje svinje.

"Lisica se ranije više lovila, a jedan od razloga je velika zaštićenost životinja, jer se trofej lisice - krzno više ne otkupljuje, niti se upotrebljava u izradi konfekcije, tako da je i sam odstrel lisica smanjen", objašnjava Ivanović.

On ističe da lisice prave štetu kako u lovištu, jer uništavaju legla zečeva i lanadi, tako i na privatnim imanjima, gdje im je meta domaća perad.

"Naš cilj je da brojnost držimo pod kontrolom, da se smanji njihov broj odstrelom, a u urbanim zonama to je teško i potrebno je da građani upute dopis Lovačkom udruženju i Veterinarskoj stanici da se lisica pokuša protjerati iz naseljenog mjesta, a da se odstrel izvrši u predviđenom prostoru u šumama i gdje se to može uraditi", navodi Ivanović.

On pojašnjava da je, prema zakonu, zabranjen lov u naseljenim mjestima, najmanje 200 metara od naseljenog objekta. "Odstrel se može izvršiti uz posebno odobrenje i organizovano stručno lice", dodaje Ivanović.

On napominje da je trovanje divljači zakonom zabranjeno.

U Foči posljednjih godina lisice sve slobodnije šetaju gradskim ulicama, a Dušanovo je jedno od naselja u kojima je taj problem izražen.

Mještani pričaju da su se lisice nastanile na zelenim površinama i u jazbinama u blizini autobuske stanice, te da ih je sve više.

Vesko Ognjenović iz Dušanova kaže da svakodnevno viđa lisice, ali da mu ne smetaju.

"Svako veče ih gledam, siđu do kontejnera, prebiraju po njima, kreću se normalno, oslobodile su se i postale više domaće životinje", navodi Ognjenović.

On smatra da su u višim predjelima lisice ostale bez hrane jer su sela prazna.

"Iskreno, meni ne smetaju, nema tu bjesnila, samo ih je potreba za hranom natjerala da siđu u grad. Ne plašim se da mogu prenijeti bolest", kaže Ognjenović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana