Ličnu invalidninu u Kostajnici prima 18 korisnika

Srna
Ličnu invalidninu u Kostajnici prima 18 korisnika

KOSTAJNICA - Pravo na ličnu invalidninu na području opštine Kostajnica ostvaruje 13 punoljetnih i pet maloljetnih lica, rekla je Srni Slavica Savić iz Centra za socijalni rad Kostajnica.

Savićeva je rekla da su lične invalidnine Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti početkom ove godine regulisane kao pravo u sistemu socijalne zaštite. 

"Za razliku od 2018. i 2019, kada je odlukom Vlade Republike Srpske uvedena naknada za invalidninu za podršku licima sa invaliditetom, lična invalidnina je sada postala zakonsko pravo u sistemu socijalne zaštite", pojasnila je Savićeva. 

Ona je dodala da se odredbama ovog zakona promijenio i način obračuna lične invalidnine, a osnovica za obračun je prosječna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, odnosno 906 KM. 

"Za lica sa stoprocentnim tjelesnim oštećenjem lična invalidnina je 15 odsto od osnovice za obračun, za korisnike koji imaju 90 odsto tjelesnog oštećenja obračunava se 13 odsto od osnovice, za lica sa 80 procenata tjelesnog oštećenja obračunava se 11 odsto od osnovice i devet odsto za lica koja imaju tjelesno oštećenje od 70 odsto", precizirala je Savićeva. 

Prema njenim riječima, novina u zakonu jeste da pravo na ličnu invalidninu imaju i lica na hemodijalizi, pod uslovom da imaju stoprocentno tjelesno oštećenje, a Centar za socijalni rad u Kostajnici ima tri korisnika koja ostvaruju ovo pravo. 

Zakon propisuje i da se visina tjelesnog oštećenja kod djece do 18 godina utvrđuje prema Pravilniku o postupku utvrđivanja tjelesnog oštećenja za djecu. 

Ovim pravilnikom je propisan novi način i postupak utvrđivanja, tako da će se kod naših pet maloljetnih korisnika morati ponovo utvrditi procenat tjelesnog oštećenja pred komisijom koja vrši procjenu potreba djece sa smetnjama u razvoju, a to je komisija u centru za socijalni rad u Prijedoru čije usluge mi koristimo", kazala je Savićeva. 

Ona je navela da Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti pravo na ličnu invalidninu ostvaruju lica koja su korisnici prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica uz uslov da imaju tjelesno oštećenje od 70 do 100 odsto i lica sa oštećenjem sluha kojima je oštećenje nastalo u razvojnom periodu uz tjelesno oštećenje od najmanje 70 odsto. 

Pravo na ličnu invalidinu imaju i lica oboljela od rijetkih bolesti kod kojih je oboljenje do punoljetnosti uzrokovalo procenat tjelesnog oštećenja od najmanje 70 odsto, te lica sa oštećenjem urogenitalnog sistema koja se nalaze u terminalnoj fazi zatajenja oba bubrega uz tjelesno oštećenje od 100 odsto, bez obzira kad je oštećenje nastalo. 

Pravo na ličnu invalidninu ne mogu ostvariti lica koja ostvaruju primanja po osnovu invaliditeta u sistemu boračko-invalidske zaštite kao i lica koja imaju ostvareno pravo na smještaj u ustanovama socijalne zaštite ili u hraniteljskim porodicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana