Lazić: Svi imaju pravo na rješavanje stambenog pitanja

Srna
Lazić: Svi imaju pravo na rješavanje stambenog pitanja

ZVORNIK - Predsjedništvo Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila zaključilo je danas da bi Vlada Srpske trebala da donese novu uredbu o stambenom zbrinjavanju ove kategorije stanovništva iako su neki od njih naplatili nematerijalnu štetu, a nisu riješili stambeno pitanje.

Predsjednik ove organizacije Veljko Lazić rekao je da je u uredbi, koju je osporio Ustavni sud Republike Srpske, navedeno da onaj ko je naplatio nematerijalnu štetu ne može učestvovati na konkurs za stambeno zbrinjavanje, bez obzira na to da li je riječ o stambenoj jedinici ili nepovratnim sredstvima za stambeno zbrinjavanje.

“Ustavni sud je ukinuo tu odredbu, što znači da svi koji su naplatili nematerijalnu štetu imaju pravo da se prijave za stambeno zbrinjavanje - ili za stambenu jedinicu, ili za nepovratna sredstva”, izjavio je Lazić novinarima u Zvorniku, nakon sjednice Predsjedništva.

On je izrazio očekivanja da će Vlada Republike Srpske pozitivno odgovoriti na odluku Suda i omogućiti svima iz ove kategorije da riješe stambeno pitanje.

Govoreći o ažuriranju prijava za posthumno odlikovanje poginulih i nestalih za ovu godinu, Lazić je rekao da je Predsjedništvo odlučilo da prijavljivanje bude završeno do 30. juna kako bi se svi poslovi u vezi sa ovim pitanjem mogli završiti do 15. septembra, kada bi trebala da počne dodjela posthuhmnih odlikovanja.

Lazić je naveo i da bi Akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu resorno ministarstvo trebalo da završi u ovom mjesecu, te da je njime predviđeno da djeca porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i sa srednjom stručnom spremom mogu odrađivati pripravnički staž uz određenu naknadu, čija visina još nije određena.

On je dodao da su vidovi zapošljavanja i dalje - kod poslodavca, samozapošljavanje, kao i odrađivanje pripravničkog staža sa visokom stručnom i srednjom stručnom spremom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana