Lazić: Samo istinom do pomirenja

Srna
Lazić: Samo istinom do pomirenja

BANjALUKA - Predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić rekao je da događaje iz proteklog rata, pa tako i dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine, treba posmatrati objektivno, činjenično, te prestati sa svim vrstama kalkulacija i istinom raditi na pomirenju.

On je pozvao na uzdržavanje od kvalifikovanja genocidom događaja iz proteklog rata.

“Na srebreničkom i području Podrinja ubijeno je više od 3.000 Srba što bi se moglo kvalifikovati kao genocid, za koji niko nije odgovarao, osim par lica koja su dobila manje zatvorske kazne”, izjavio je Lazić Srni, nakon što je profesor na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Zlatiborka Popov Momčinović za Televiziju N1 iznijela niz neistina i grubih kvalifikacija na račun srpskog naroda, u više navrata tvrdeći da su Srbi počinili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, a pozivajući se na presude Haškog tribunala.

Momčinovićeva, sociolog i politikolog, ocijenila je da je kultura sjećanja “u službi održavanja vladajućih politika na poziciji moći”.

“Ono što se desilo ne naziva se pravim imenom, a postoji međunarodna presuda da je riječ o genocidu u Srebrenici. Međutim, ovdje i dalje određenim strukturama smeta da to javno priznaju i da ovo društvo iskorači iz tog začaranog kruga nesuočavanja, različitih poluistina koje su prisutne u različitim sferama”, istakla je Momčinovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana