Laptopi za Specijalnu bolnicu za hroničnu psihijatriju u Modriči

Srna
Foto: Srna

MODRIČA - Predstavnici njemačke Humanitarne organizacije “Inicijativa za povratak” danas su Specijalnoj bolnici za hroničnu psihijatriju Modriča donirali šest laptop računara, koji će poboljšati kvalitet usluga na bolničkom liječenju i otpuštenim pacijentima.

Član Organizacije Sabine Radtke, doktor za psihoterapiju iz Nordhauzena, istakla je da je riječ o podršci bolnici u sprovođenju projekta “Uspostavljanja sistema praćenja i podrške pacijenata nakon otpusta iz bolnice”, sa ciljem njihovog jačanja i bolje adaptacije u porodici i lokalnoj zajednici.

“Posjeta Modriči i dodjela računara je nastavak saradnje Organizacije žInicijativa za povratakž i njenih partnera u Njemačkoj sa Bolnicom u Modriči, koja je počela 2014. godine”, rekla je Radtkeova Srni.

Ona je precizirala da će projekat trajati do 2023. godine i da je cilj da se saradnja Organizacije i Bolnice nastavi.

Član Organizacije Filip Hajzer, rukovodilac Klinike za psihijatriju, psihoterapiju i psihosomatske bolesti kod djece i mladih u gradu Northauzenu, izjavio je da će se u okviru projekta organizovati obuka bolničkog osoblja za “upravljanje otpustom pacijenata”.

Obuka će obuhvatiti i odnos sa javnošću, razvoj grupa za pomoć i podršku, uključivanje srodnika i predstavnika zajednice u kontakt sa pacijentima nakon otpusta iz bolnice.

“Partneri u Njemačkoj su odobrili 30.000 evra za projekat u okviru koga je predviđena i nabavka jednog automobila, te uspostavljanje internet veze Bolnice sa partnerima u Njemačkoj”, rekao je Hajzer.

On je naveo da je projekat dobio podršku ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića, sa kojim je prošle sedmice imao konstruktivnu raspravu o unapređenju saradnje i razmjenu iskustava.

Direktor Bolnice u Modriči Siniša Nikić istakao je da je donacija značajna za ovu ustanovu, koja sedam godina ima intenzivnu saradnju sa Organizacijom iz Njemačke.

“Današnji poklon, kao i donacije iz ranijih godina poboljšaće kvalitet usluga pacijentima na bolničkom liječenju, ali i otpuštenim”, kaže Nikić.

On je naveo da se godišnje iz bolnice otpusti 30 pacijenata.

“Bolnica trenutno ima 285 pacijenata o kojima brine 175 radnika medicinskog i nemedicinskog osoblja”, naveo je Nikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana