Lapčević: Neoporezovano 30 odsto duvanskih proizvoda u regionu

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Oko 30 odsto duvanskih proizvoda koji se koriste u regionu nije oporezovano, što predstavlja ozbiljan problem kako zbog štete koja nastaje po budžete zemalja regiona tako i za proizvođače cigareta, istaknuto je danas u Banjaluci na konferenciji za novinare povodom realizacije projekta "Borba protiv ilegalne trgovine putem istraživanja, obrazovanja i podizanja svijesti".

Predstavljajući realizovane projektne aktivnosti, vođa projekta Goran Lapčević naglasio je da ovaj projekat predstavlja kombinaciju istraživanja, savremenih obrazovnih tehnika i aktivnosti podizanja svijesti za suzbijanje ilegalne trgovine na Balkanu.

Lapčević je dodao da se projekat fokusira na ilegalnu trgovinu duvanom, alkoholom i drogom, analizirajući veze ilegalne trgovine sa drugim oblicima kriminala kao što su korupcija, pranje novca i organizovni kriminal.

Predstavljajući istraživački dio projekta, rukovodilac projektnih istraživanja Miloš Bešić naglasio je da je istraživanje pokazalo da se na ovim prostorima dominantno još koriste klasične cigarete, dok uređaje za zagrijavanje duvana, kao što su "ajkos" i "glo" koristi oko tri i po odsto pušača.

Bešić je rekao da više od 90 odsto korisnika klasičnih cigareta nikada nije ni probalo uređaje za zagrijavanje.

"Prema podacima istraživanja, svaka četvrta kutija klasičnih cigareta koju pušači koriste, nema akciznu markicu, a brendovi koji se najčešće prodaju bez akcizne markice su `FM` i `Donatela`", naveo je Bešić.

On je ukazao da je istraživanje pokazalo da 15 odsto pušača cigarete kupuje na ulici ili pijaci, te da rezani duvan koristi nešto manje od 12 odsto pušača, a da je ključni razlog za to jer je jeftinije od korištenja klasičnih cigareta.

"Kada koriste rezani duvan, u dvije trećine slučajeva riječ je o domaćem duvanu koji nije brendiran, a koji je najčešće porijeklom iz Srbije i BiH", rekao je Bešić.

On je dodao da se rezani duvan najčešće kupuje na pijaci, ali nerijetko i uličnoj prodaji.

"Drugim riječima, procjenjuje se da oko 30 odsto duvanskih proizvoda koji se koriste u regionu nije oporezovano i ovo predstavlja ozbiljan problem kako za štetu koja nastaje po budžete država regiona tako i za proizvođače cigareta", naglasio je Bešić.

On je naveo i problem sumnjivog i neprovjerenog kvaliteta duvana i cigareta koje pušači koriste, a koji dodatno mogu negativno uticati na njihovo zdravlje.

Ekspert za komunikacionu kampanju Zorica Medić istakla je da je za uspješnu borbu protiv ilegalne trgovine veoma značajna adekvatna i pravovremena razmjena informacija između različitih institucija koje imaju ključnu ulogu u njenom sprečavanju kao što su policijski organi, carinske i granične službe, te pravosudni organi.

"Imajući u vidu međunarodni karakter ovog fenomena, vrlo je važna i adekvatna saradnja između zemalja u regionu", istakla je Medićeva.

Projekat "Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti" finansira "PMI impakt" - globalna inicijativa koju je pokrenuo "Filip Moris internešnel" za podršku javnim, privatnim i nevladinim organizacijama za razvoj i sprovođenje projekata protiv ilegalne trgovine i povezanih krivičnih djela.

Projekat realizuje Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana