Lani izvoz manji za 3,17 odsto, a uvoz za 1,45 odsto

Srna
Lani izvoz manji za 3,17 odsto, a uvoz za 1,45 odsto

SARAJEVO - Izvoz iz BiH u prošloj godini iznosio je 11,86 milijardi KM, što je manje za 3,17 odsto ili oko 500 miliona KM u odnosu na 2018. godinu, dok je uvoz bio nešto manji od 20 milijardi KM i manji je za 1,45 odsto u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Na prezentaciji spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u prošloj godini, on je rekao da je pad izvoza nastao i kao posljedica previsokih tarifa pri izvozu na samoproglašeno Kosovo.

"Tu smo izgubili tržište od 132 miliona KM, te 300 miliona KM prometa koje je radio samo žAluminijž koji nažalost ove godine nije u funkciji", rekao je Vuković na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da pad izvoza od 3,17 odsto nije vezan samo za situacije u vezi sa izvozom na samoproglašeno Kosovo i prestanka rada mostarskog "Aluminija", već se problemi dešavaju i u smislu pada industrijskog rasta u Njemačkoj, gdje je došlo do pada potražnje određene robe za auto-industriju iz BiH.

"Na spoljnotrgovinski deficit BiH uticala je i promjena fiskalne politike u Italiji, ali i Bregzit", naveo je Vuković.

Prema njegovim riječima, Njemačka, Hrvatska, Srbija, Italija i Austrija još su najznačajniji partneri u spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH koja je inače najveća sa zemljama članicama EU.

Kada je riječ o izvozu BiH, on je naveo da je učešće zemalja članica EU 72 odsto, zemalja Cefte 17,4 odsto, te zemalja Efte i ostalih 10,6 odsto.

On je naveo da je u Njemačku izvezeno robe u vrijednosti 1,69 milijardi KM što je, kako je rekao, značajan iznos, iako je zabilježena određena stagnacija.

"Što se tiče Hrvatske ukupna trgovinska razmjena je velika i ostvareno je gotovo 1,45 milijardi KM i uvoza 3,51 milijardu KM. Povećan je izvoz, ali i uvoz iz Srbije gdje su u razmjeni dominirali koks, električna energija, prehrambeni proizvodi", rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, neke od neophodnih mjera za smanjenje deficita i povećanje ekonomskih aktivnosti odnose se na poboljšanje stope rasta BDP-a kroz inovacije i privlačenje investicija posebno u prerađivačku industriju.

"Tu je i intenziviranje radova u javnoj infrastrukturi, osvajanje novih tržišta, kao i jačanje ekonomskih veza sa regionom", naglasio je predsjenik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana