Lakši postupak ostvarivanja prava na starosnu penziju u Austriji

Srna
Foto: Agencije

BIJELjINA- Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske i austrijski penzijski fond /PVA/ postigli su sporazum o pojednostavljenju postupka ostvarivanja prava na starosnu penziju za građane Republike Srpske koji su na privremenom radu u Austriji, saopšteno je iz Fonda PIO.

Iz Fonda PIO obavještavaju osiguranike koji u prethodnom periodu imaju ostvaren staž osiguranja u ovom fondu, a sada su osiguranici kod PVA, da su ova dva fonda postigli dogovor i potpisali sporazum u vezi datuma podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na starosnu penziju.

"Do sada su naši građani, osiguranici kod PVA u Austriji, zahtjev za ostvarivanje prava na starosnu penziju podnosili iz radnog odnosa u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom Austrije, a što nije u saglasnosti sa našim propisima", navodi se u saopštenju.

Iz Fonda PIO dodaju da su takvi zahtjevi do sada po automatizmu odbacivani kao preuranjeni, što je stvaralo određene poteškoće i usporavalo sprovođenje upravnog postupka.

Ubuduće PVA će uz zahtjev osiguranika dostaviti i privremenu potvrdu perioda osiguranja u Austriji na obrascu A/BiH 14 i istovremeno uputiti osiguranika da podnese novi zahtjev nakon prestanka obaveznog osiguranja u Austriji, dok će Fond PIO donijeti rješenje i dostaviti potvrdu staža ostvarenog u Republici Srpskoj, odnosno BiH.

Primjenom ovog sporazuma, navode u saopštenju, PVA se obavezuje da će bez odgađanja proslijediti zahtjev za ostvarivanje prava Fondu PIO Republike Srpske kako bi Fond blagovremeno okončao postupak.

Na ovaj način postupak ostvarivanja prava teče nesmetano, s tim da je osiguranik u obavezi da po prestanku radnog odnosa u Austriji, zbog ispunjavanja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju, ponovo podnese zahtjev u PVA.

"Pravo na starosnu penziju u Republici Srpskoj priznaje se najranije od sljedećeg dana nakon prestanka osiguranja u Austriji, u zavisnosti od datuma podnošenja zahtjeva, pri čemu se pravo može priznati najduže tri mjeseca unazad, ako su ispunjeni uslovi", navedeno je iz Fonda PIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana