Kvalitetnija isporuka struje korisnika Elektrokrajine

Srna
Kvalitetnija isporuka struje korisnika Elektrokrajine

BANjALUKA - Vršilac dužnosti direktora "Elektrokrajine" Dragan Čavić izjavio je danas da je ovo preduzeće okončalo višegodišnji projekat rekonstrukcije elektrodistributivne mreže "Tošiba", te počelo prvu fazu novog projekta modernizacije mreže sa kojom je već nekoliko hiljada kupaca dobilo daleko kvaliteniju isporuku električne energije.

Čavić je na novogodišem prijemu za poslovne partnere podsjetio da je riječ o trogodišnjem investicionom ciklusu koji se finansira kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u iznosu od skoro 30 miliona KM.

"Projekat podrazumijeva rekonstrukciju i izgradnju 50 srednjenaponskih i 150 niskonaponskih mreža na cijelom distributivnom području žElektrokrajinež. Druga faza projekta predviđa izmještanje mjernih mjesta iz objekata potrošnje i ugradnju brojila sa daljinskim očitavanjem električne energije za više desetina hiljada kupaca", naveo je Čavić.

On je naglasio i da je "Elektrokrajina" od 1. marta znatno unaprijedila poslovne rezultate po mnogim ključnim parametrima, od povećane naplate električne energije, smanjenja nenaplaćenih potraživanja i distributivnih gubitaka, do pojačane borbe protiv neovlaštene potrošnje.

Čavić je rekao i da se ovo preduzeće, zajedno sa drugim elektrodistributivnim preduzećima u Republici Srpskoj priprema za prelazak na potpuno novu organizaciju od marta naredne godine. /kraj/nb/ab

VIŠE OD POLOVINE MLADIH NEZADOVOLjNO SREDNjIM OBRAZOVANjEMSARAJEVO, 27. DECEMBRA /SRNA/ - Više od polovine mladih u BiH nezadovoljno je svojim srednjim obrazovanjem, a više od 25 odsto ističe da stečena znanja i vještine nisu u skladu sa potrebama tržišta rada što pokazuje i podatak da je gotovo 47 odsto mladih u zemlji nezaposleno, navedeno je u izvještaju Svjetske banke.
U izvještaju, koji je finansirala EU, navedeno je da BiH ima jedan od najnižih nivoa pristupa predškolskom obrazovanju u regiji, budući da je samo 15 odsto djece uključeno u predškolsko obrazovanje, dok je u Uniji prosjek 95 odsto.

"Ovakvi podaci zabrinjavaju, s obzirom na jake svjetske dokaze o značaju obrazovanja u ranom djetinjstvu za sticanje osnovnih kognitivnih i socio-emocionalnih vještina i pomaganje pojedincima da izađu iz siromaštva", istakli su iz Svjetske banke.

U izvještaju je naglašeno da je potreba roditelja za predškolskim obrazovanjem jako velika u određenim urbanim područjima poput Sarajeva, Banjaluke, Brčkog i Mostara, gdje postoje liste čekanja, ali da postojeća infrastruktura i finansiranje nisu dovoljni da zadovolje potrebe.

Iz Svjetske banke navode da u mnogim opštinama u BiH ne postoji nijedna predškolska ustanova, kao i da je još veći problem u ruralnim područjima, gdje je i nezaposlenost veća, a prihodi manji, te postoje i kulturne norme u pogledu brige o djeci, što sve dodatno ograničava pohađanje predškolskog obrazovanja.

"Obrazovanje u BiH je takođe izrazito iscjepkano - postoji 14 organa nadležnih za obrazovanje, u zemlji koja ima 3,3 miliona stanovnika i 422.645 učenika. Zbog toga ne treba da iznenađuje što izdaci za zaposlene zvaničnike, nastavnike, direktore i nenastavno osoblje čine više od 90 odsto potrošnje na obrazovanje, u poređenju sa prosjekom EU od 77 odsto", navedeno je u izvještaju.

Iz Svjetske banke ocjenjuju da to ostavlja vrlo malo prostora za nabavku nastavnog materijala i opreme, obuku nastavnika, poboljšanje uslova za učenje i boravak u školi.

U izvještaju je navedeno da su, za razliku od predškolskog obrazovanja, stope upisa u osnovne i srednje škole dosta visoke i iznose 90, odnosno 77 odsto.

"Uprkos tako velikom pristupu, osnovnom i srednjem obrazovanju nedostaje kvalitet jer se u poređenju sa drugim zemljama u regiji relativno malo vremena provodi na nastavi, čime se ograničavaju mogućnosti za učenje. Ta razlika znači da učenici tokom svog školovanja propuste ekvivalent od više od 100 dana nastave", naglašeno je u izvještaju.

Iz Svjetske banke navode da su sva pitanja kvaliteta i relevantnosti obrazovanja istaknuta i kroz učešće BiH u Programu ocjenjivanja učenika /PISA/, u kojem je provjereno znanje petnaestogodišnjih učenika iz čitanja, matematike i prirodnih nauka.

"Rezultati pokazuju da je između 50 i 60 odsto uključenih učenika pokazalo žloš učinakž, što znači da više od polovine nije pokazalo osnovna znanja iz čitanja, matematike i prirodnih nauka, u poređenju sa prosjekom od 31 odsto takvih u Evropi i centralnoj Aziji, te 24 odsto u EU", poručili su iz Svjetske banke.

U izvještaju je istaknuto da su nastavnici srce obrazovnog sistema, a da je njihova profesija u BiH relativno neprivlačna, dijelom zbog teških uslova rada u mnogim školama, dok su im plate u rangu plata u javnom sektoru, odnosno, gotovo za 25 odsto su veće od prosjeka u privatnom sektoru.

"Plate nastavnika u BiH zavise i od njihovog obrazovanja i radnog staža - faktora koji nisu nužno povezani sa poboljšanjem znanja učenika. Prilike za profesionalni razvoj su ograničene, a pedagoški zavodi imaju ograničene kapacitete, što dovodi do velike zavisnosti o programima donatora i nevladinih organizacija", naglašeno je u izvještaju.

Iz Svjetske banke ukazuju da se direktori škola, koji bi trebali da provode vrijeme pomažući nastavnicima, fokusiraju ne na pružanje podrške nastavi, nego na administrativne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana