Kusturić: Izuzetno težak, ali uspješan letački dan

Srna
Kusturić: Izuzetno težak, ali uspješan letački dan

BANjALUKA - Helikopterski servis Republike Srpske danas je imao izuzetno težak, ali uspješan letački dan nakon što su sa dva helikoptera izvršili tri vazdušno medicinska transporta, a za njih je svakako najvažniji uspješan transport prijevremeno rođene bebe iz Trebinje za Univerzitetsko klinički centar /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci.

Direktor Helikopterskog servisa Srpske Boban Kusturić izjavio je Srni da dan jeste bio izuzetno težak, posebno kada se ima u vidu hitnost transporta i spašavanje ljudskih života.

"U jutarnjim časovima iz UKC u Banjaluci transportovan je jedan pacijent u Istočno Sarajevo, a sredinom dana izvršen je transport prijevremeno rođene bebe iz Trebinja za UKC Banjaluka, dok smo u isto vrijeme izvršili i treći let životno ugroženog pacijenta iz Mostara kojeg smo transportovali u bolnicu Dubrava u Zagrebu", istakao je Kusturić.

On je naglasio da su posade Helikopterskog servisa Srpske, uprkos težini ovog posla, ozbiljnosti i odgovornosti pri njegovom obavljanju, danas izuzetno srećne jer su svi zadaci uspješno završeni, a posebno zadovoljstvo je spasiti tek novorođenu bebu.

"Takvi transporti nisu nimalo laki niti bezazleni. Na nama je velika odgovornost jer moramo biti brzi i, pri tom, bezbjedno stići na odredište", rekao je direktor Helikopterskog servisa, naglasivši da su na kraju dana srećni i ponosni što su uspješno dogovorili zadatku.

Helikopterski servis Republike Srpske u proteklih sedam mjeseci imao je 29 medicinskih evakuacija.

Posebnu pažnju javnosti privukla je požrtvovanost i humanost pilota Helikopterskog servisa Srpske kada su u julu na Institut za neonatalogiju u Beograd hitno transportovali blizance Vasilija i Irinu Krulj iz Trebinja, koji su prijevremeno rođeni u Podgorici, te ih nakon destodnevnog boravka u ovoj medicinskoj ustanovi vratili njihovoj kući.

Krajem jula, zahvaljujući dejstvu helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske i nadljudskim naporima posade ugašen je i požar iznad naselja Banjevci kod Trebinja. Tada je izvršeno 80 letova, a izbačeno je 73 tone vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana