Kućama za mlade oživljavaju sela

Aleksandar Stojanović
Kućama za mlade oživljavaju sela

BANjALUKA - Zbog izražene depopulacije u ruralnim sredinama, a s ciljem demografske obnove i ostanka stanovništva, Vlada Republike Srpske pokrenuće projekat izgradnje stambenih objekata za mlade bračne parove i samohrane roditelje.

Ova inicijativa naišla je na pozitivne reakcije načelnika opština i demografa.

Ministarka porodice, omladine i sporta RS Sonja Davidović pojasnila je da će ova mjera prioritetno biti realizovana u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama.

Ona je navela da će javni poziv biti raspisan u oktobru i trajaće 30 dana.

- Riječ je o projektu čiji je cilj demografska obnova i zaustavljanje odliva stanovništva, a korisnici će biti birani konkursnom procedurom. Ovim projektom će biti obuhvaćeni mladi bračni parovi do trideset godina koji imaju jedno ili planiraju rađanje drugog djeteta, a koji raspolažu ili imaju u vlasništvu zemljište adekvatno za izgradnju stambene jedinice - istakla je Davidovićeva.

Ona je dodala da su u toku razgovori sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje bi trebalo da podrži ovaj projekat, odnosno da subvencijama budu podržani mladi ljudi koji žele da se bave poljoprivredom.

Načelnica Jezera Snežana Ružičić rekla je za “Glas Srpske” da je ovo sjajna inicijativa, koja će od posebnog značaja biti za Jezero, koje spada u red izrazito nerazvijenih opština.

- Ja sam kao načelnik u više navrata usmeno upućivala inicijativu da bi bilo sjajno ući u projekat, konkretno u Jezeru, uz podršku Vlade RS, da otkupimo napuštena gazdinstva u selima koja su masovno iseljena šezdesetih godina prošlog vijeka. Smatram da je u današnjem vremenu čovjek sve više osviješćen o značaju zdravih sredina, proizvodnji organske hrane, a iznad svega za osnivanje zdrave porodice - kazala je Ružičićeva i dodala da bi konkursom za otkup gazdinstava privukli i parove iz gradskih sredina.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović pozdravio je ovu odluku Vlade i izrazio nadu da će realizacija projekta početi što prije.

- Ostanak mladih bio bi od velikog značaja za našu opštinu, koja spada u red izrazito nerazvijenih. Ja se nadam da to neće ostati samo na nivou ideje ili obećanja i da ćemo imati konkretne rezultate - kazao je Gašanović i dodao da bi u Vladi trebalo da razmisle o mogućnosti da u takvim opštinama budu smanjeni porezi i doprinosi, što bi privuklo veći broj investitora, a samim tim bi otvorili i veći broj radnih mjesta.

Demograf Draško Marinković ističe da je ovo veoma pozitivna mjera za popravljanje demografske slike, posebno naglašavajući važnost fokusiranja na seoska područja, gdje je oduvijek bilo primjetno da se rađa više djece nego u gradovima.

- To treba da bude cilj, da se tamo gdje je nekada bio centar reprodukcije zadrži stanovništvo i da oni koji žele ostanu na selu. Nije dobro kada se mjere rasparčavaju na čitavu teritoriju i zbog toga je dobro i važno da je ova mjera usmjerena ciljano, jer takve mjere najbrže daju rezultate - kazao je Marinković.

Doboj

Gradska uprava Doboj prošle godine krenula je u realizaciju sufinansiranja kupovine 100 stanova za mlade bračne parove mlađe od 30 godina.  Nakon tri javna poziva do sada je ukupno 31 stambena jedinica dobila svoje vlasnike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana