Krunić: Kontinuirano raditi na smanjenju broja stradalih u nezgodama

Srna
Krunić: Kontinuirano raditi na smanjenju broja stradalih u nezgodama

BANjALUKA - Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić istakao je da je neophodan kontinuiran rad na povećanju bezbjednosti u saobraćaju, kako bi se iz godine u godinu smanjivao broj poginulih u saobraćajnim nezgodama na putevima u Srpskoj.

Krunić je izrazio zadovoljstvo što podaci pokazuju da se na godišnjem nivou smanjuje broj stradalih lica u saobraćajnim nezgodama, te napomenuo da se ne smije stati na tome.

“Cilj je da ovu godinu završimo sa brojem stradalih ispod 100. Posljedice saobraćajnih nezgoda su i u ekonomskom smislu nesagledive, jer oko 170 miliona KM ili 2,1 bruto nacionalnog dohotka Srpske ide na saniranje štete”, rekao je Krunić novinarima u Banjaluci, nakon što je otvorena Deveta Međunarodna konferencija o bezbjednosti saobraćaja u lokalnim zajednicama.

On je rekao da Republika Srpska nastoji da bude dio svjetskog strateškog programa za bezbjednost saobraćaja, čiji je cilj da se do 2030. godine broj stradalih u saobraćajnim nezgodama smanji za 50 odsto.

“Plan nam je da posjetimo i lokalne zajednice u Srpskoj koje još nisu formirale savjete za bezbjednost saobraćaja, te da ih usmjerimo u pravcu da to učine, kako bismo povećali nivo bezbjednosti na našim putevima”, rekao je Krunić.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić rekla je da je ova konferencija posvećena kolegama iz jedinica lokalne samouprave.

“Cilj nam je da u aktivnosti Strategije za bezbjednost saobraćaja uključimo sve lokalne zajednice, jer jedino tako možemo postići rezultate, kada svi zajedno u svom domenu radimo posao”, rekla je Kostićeva.

Predsjednik Programskog odbora Konferencije Krsto Lipovac rekao je da konferencija polazi od osnovne pretpostavke da bezbjednost saobraćaja i sve mjere i aktivnosti u ovoj oblasti moraju da počivaju na nauci, podacima i izmjerljivim ciljevima.

“Na konferenciji ćemo sagledati domete dosadašnjih strategija bezbjednosti saobraćaja, te napraviti okvire za narednu strategiju jer aktuelna ističe naredne godine”, rekao je Lipovac.

Lipovac je napomenuo da je konferencija zbog vanredne situacije izazvane virusom korona organizovana onlajn, putem video-linka, te da su u njen rad uključeni predstavnici najvažnijih evropskih i svjetskih institucija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Međunarodnu konferenciju “Bezbjednost saobraćaja u lokalnim zajednicama” otvorio je putem video-linka predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Konferenciju su organizovali Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske i Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana