Nakon krivične prijave roditelja oglasila se direktorica škole i turistička agencija

Milijana Latinović
Nakon krivične prijave roditelja oglasila se direktorica škole i turistička agencija

PRIJEDOR - Roditelji učenika OŠ "Petar Kočić" iz Prijedora podnijeli su krivičnu prijavu protiv direktorice te obrazovne ustanove Gorane Bosančić te direktora turističkih agencija "Kompas turs", "Unis turs", "Prevoz Vuković" i N. N. lica, a povod su, kako su naveli, stomačne tegobe đaka prilikom posjete hotelu "Nebojša" na Jahorini.

Učenici te prijedorske škole, njih 90, u maju su boravili u školi u prirodi na Jahorini, a polovina ih je, kako je tada rečeno, dobila simptome mučnine i povraćanja, zbog čega su se sa olimpijske planine vratili dan ranije nego što je bilo planirano.

Na adrese medija u Srpskoj juče je stiglo saopštenje tima advokata koji zastupaju roditelje učenika iz te prijedorske škole u kojem je navedeno da su podnijeli krivičnu prijavu Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva.

- Povod za pokretanje ovog postupka je isključivo zaštita djece koja se u ovom slučaju manifestovala kroz sprečavanje zloupotreba u postupcima organizovanja škola u prirodi zarad ostvarivanja imovinske koristi pojedinaca, a na uštrb zdravlja i bezbjednosti najmlađih i najugroženijih članova društvene zajednice - navedeno je u saopštenju tima advokata.

U krivičnoj prijavi stoji da su N. N. lice, Bosančićeva, direktor "Kompas tursa" Mladen Račić, direktor "Unis tursa" Zoran Preradović i direktor agencije "Vuković prevoz" Mario Vuković "kao organizovana kriminalna grupa djelovali sporazumno i organizovano, sa unaprijed određenim zadacima te su na taj način prilikom organizovanja škole u prirodi na Jahorini za učenike petog razreda OŠ "Petar Kočić" iz Prijedora i drugih osnovnih škola sa područja RS izvršili niz protivpravnih radnji s ciljem ostvarivanja protivpravne imovinske koristi". U prijavi tvrde da su pomenuta lica zloupotrijebila službeni položaj i ovlašćenja, a optužuju ih i za nesavjestan rad u službi, nezakonito davanje pogodnosti privrednim subjektima, zloupotrebu u postupku javne nabavke, dogovor za izvršenje krivičnog djela i udruživanje radi vršenja krivičnog djela.

Bosančićeva je "Glasu" rekla da je veoma iznenađena ovom viješću te da je niko nije zvanično o tome obavijestio.

- Djeca su nam živa i zdrava i smatrala sam da su svi nesporazumi ostali iza nas - poručila je Bosančićeva.

Za krivičnu prijavu iz medija su saznali i u turističkim organizacijama.

- Neka traže pravdu, sud je valjda mjerodavna institucija koja cijeni mišljenje i jedne i druge strane. Niko me nije obavijestio o tome. Na čemu oni to zasnivaju i čime će to dokazivati na sudu pa sud nije pijaca da se pogađamo - ispričao je Račić za "Glas".

S obzirom na to da se nakon događaja na Jahorini spekulisalo i da su djeca možda bila zaražena rota virusom, Račić kaže da je nezgodno sve to komentarisati bez dokaza.

- Čuo sam da su roditelji tražili analizu stolice djece i da je analiza pokazala da uopšte nije bila bakterijska bolest već rota virus. Desetak roditelja je htjelo da sruši direktoricu škole i oblati "Kompas turs" - rekao je Račić i dodao da je agencija vratila novac za dan za koji usluga nije izvršena.

Preradović je za "Glas" rekao da "Unis turs" nikada nije vozio đake na ekskurziju niti školu u prirodi u hotel "Nebojša".

- Đake iz Prijedora "Unis turs" nije vozio 15, možda i 20 i više godina. Sarađivali smo sa hotelima "Vučko" i "Bistrica" na Jahorini - kazao je Preradović.

Tankosić

Krivičnu prijavu podnijeli su roditelji 31 prijedorskog đaka. Među njima je i Dragan Tankosić, koji je našem listu ispričao da su angažovali tim advokata koji je utvrdio niz nepravilnosti u sprovođenju postupka javne nabavke. Na pitanje zašto u krivičnoj prijavi navode i "Unis turs" kada u toj agenciji kažu da nisu uopšte vozili djecu, Tankosić objašnjava da je škola imala obavezu da prikupi ponude tri turističke organizacije.

- Pretpostavljam da se tu našla i ta agencija. Da li su vozili ili ne, oni su bili ponuđač. Nas je advokat samo izvještavao o postupcima koje su preduzeli - rekao je Tankosić. Na pitanje da li je tačno da su neki od učenika imali rota virus rekao je da je jedan pedijatar roditeljima rekao da će potpisati gdje god treba da su simptomi koje su djeca imala ukazivali na trovanje hranom te da je nemoguće da takve simptome izazove rota virus.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana