Krčmar: Mjere Vlade RS tokom pandemije bile veoma važne i efikasne

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar rekao je da je vidljivo da su mjere Vlade Srpske tokom pandemije virusa korona bile veoma važne i efikasne, istakavši da je do sada u okviru garantnog programa sa bankama ugovoreno 168 miliona KM kredita za privrednike.

Krčmar je naglasio da su te mjere mnogo značile za firme koje su izvozile proizvode, za turizam, prerađivačku industriju, poljoprivredu, usluge, dodavši da je svaki sektor bio ugrožen, te je Vlada Srpske intervenisala u tri pravca.

“Poznato je da je prošle godine, da bi se održala radna mjesta, Vlada Srpske uplaćivala poreze i doprinose radnicima firmi koje zbog pandemije nisu mogle da obavljaju djelatnost”, naveo je Krčmar.

On je naglasio da je druga mjera donesena u junu prošle godine, kada je Vlada Srpske usvojila program podrške, odnosno garantni program firmama koje su trpjele štetu tokom pandemije virusa korona i za te namjene rezervisala 50 miliona KM.

“Dobili smo zadatak da u ime i za račun Vlade Srpske izdamo garancije firmama koje su trpjele štetu. Primarna namjera Vlade je bila da poslovne banke koje imaju dozvolu Agencije za bankarstvo Srpske iz svojih sredstava plasiraju povoljne kredite firmama koje su se našle u teškoj situaciji da bi bila obezbijeđeni likvidnost, obrtna sredstva i neki dio investicija, odnosno investicija u osnovna sredstva”, naveo je Krčmar.

On je naglasio da je prva varijanta bila da ti krediti budu na četiri godine.

“Pregovarali smo sa bankama, pozvali smo ih sve. Rezultat je da smo potpisali ugovore sa devet banaka i dvije mikrokreditne organizacije u iznosu 168 miliona KM i sigurno je da ćemo u ovoj godini taj ugovoreni iznos kredita uspjeti realizovati. Onda se smatra da smo mi izdali garanciju, to je kroz portfolio garancija da ne idemo na pojedinačne ugovore sa klijentima, što radimo u našoj redovnoj djelatnosti”, naglasio je Krčmar.

Prema njegovim riječima, sa bankama je pregovarano da te kamate budu niže od kamata u njihovim redovnim kreditnim linijama i to je uspješno urađeno.

On je naglasio da je cilj da se program sprovede najefikasnije da bi bila obezbijeđena potrebna sredstva firmama.

“Dobar motiv je da je ta garancija 70 odsto. Banka onda rizikuje samo 30 odsto, pošto mi po pozivu plaćamo ako bi se desilo da padne garancija i da moramo platiti”, naglasio je Krčmar i dodao da se to do sada nije desilo, te da sve ide dobrim tokom.

Prema njegovim riječima, sada firme mogu da podignu iznos kredita od 50.000 do 400.000 KM, zavisno da li su mikro, mala ili srednja preduzeća, preduzetnici, registrovana poljoprivredna gazdinstva...

“Plasirano je 22 do 23 miliona KM kredita za ovaj prvi kvartal, što je solidno i trend je uzlazni, imamo još dvije zainteresovane banke da pristupe ovom programu i očekujemo da će se ostvariti planiranih 238 miliona KM kredita, što je značajna podrška iz tog izvora”, naglasio je on.

Krčmar je rekao da su najveću štetu tokom pandemije virusa korona pretrpjeli prerađivačka industrija, poljoprivreda, turizam i ugostiteljstvo i svi su ravnomjerno apliciraju za kredite kod banaka.

On je naveo da su kredite najviše koristila mala preduzeća, a do sada je plasirano blizu 200 kredita.

“Mislim da je ovo dobra ideja i da je efikasno. Suština je da se usmjere tokovi novca kojima banke raspolažu više u poslovnu zajednicu nego do sada”, smatra on.

Krčmar je rekao da je Garantni fond sačinio protokole sa većinom lokalnih zajednica u Srpskoj, a potpisani su i sa šest ministarstava Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Garantni fond priprema ugovore sa komercijalnim bankama o garantovanju portfolija kredita.

“To više nije kredit od 400.000 KM, može da bude iznos od tri ili pet miliona, a mi kao Garantni fond, zakonom je to propisano, pojedinačnu garanciju ne možemo izdati u iznosu većem od 1,5 miliona KM”, pojasnio je Krčmar.

Govoreći o iskustvima zemalja u okruženju, Krčmar je naveo da Srbija nema garantni fond, ali da postoji u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini fond koji se bavi pordškom poljoprivredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana