Kovačević: Utvrditi na osnovu čega Šmit boravi u BiH

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je danas da je dobro da Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ provjeri njemačkog državljanina Kristijana Šmita kako bi bilo utvrđeno na osnovu čega boravi u BiH.

"Ukoliko je to na osnovu toga što Šmit tvrdi, odnosno lažno se predstavlja da je visoki predstavnik, a svi znamo da to nije, onda je jasno da su prekršeni zakoni i procedure", rekao je Kovačević novinarima u Banjaluci.

On je istakao da ne smije biti zaboravljeno da Šmit, bez relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, ne može biti visoki predstavnik.

"Takva rezolucija ne postoji. Postavlja se i pitanje njegovog obezbjeđenja za koje je Šmit rekao da su njemački državljani, jer se mora znati ko su oni, na osnovu čega borave u BiH, nose oružje i ko im je izdao dozvolu za tako nešto", rekao je Kovačević.

On je naglasio da je Republika Srpska za suverenitet BiH, a da se postavlja pitanje da li je neko u Federaciji BiH /FBiH/ za suverenitet i protiv njegovog rušenja.

"Oni koji su protiv rušenja suvereniteta, nisu ni za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH. To su stvari na kojima ćemo vidjeti da li postoji bilo šta što može da se naziva državom kada je riječ o BiH", rekao je Kovačević.

Komentarišući Šmitovu izjavu za "Fajnenšel tajms" da BiH ne može u EU "dok se ne riješi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", Kovačević je naveo da je Šmit potpuno obrnuo teze.

"On nam poručuje da čovjek koji je izbor građana i pobjednik slobodnih i demokratskih izbora ne može da vodi zemlju u EU, a da neko bez legimiteta, kao Šmit, treba da bude u BiH. BiH ne može u EU dok postoje stranci koji su u Ustavnom sudu BiH i neko ko se predstavlja kao visoki predstavnik. Kada ovo bude promijenjeno onda se može pričati o evropskom putu BiH", rekao je Kovačević.

On je podsjetio da Šmit nije izabran za visokog predstavnika, iako u tekstu ovog medija piše da je visoki predstavnik UN.

"U tekstu piše kako treba da bude sklonjen Dodik `zbog svoje neuračunljive politike`. Ovo govori čovjek koji ima histerične napade, koji za legalno i demokratski izabrane političke predstavnike građana kaže da su majmuni u cirkusu, onaj koji je podržavao naciste i tražio rehabilitaciju za određene naciste Adolfa Hitlera kao najveće zločince u istoriji čovječanstva", rekao je Kovačević.

On smatra da je ovo neozbiljno i da BiH ne može nigdje dok Šmit ne ode iz nje.

"BiH će ići put EU ili bilo gdje drugo samo u skladu sa izborom građana. Izbor građan Republike Srpske je Dodik i na to podsjećam Šmita i sve druge", zaključio je Kovačević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana