Kovačević: Neka nam je srećan mir i neka je vječna Republika Srpska (ispravljeno)

Srna
Kovačević: Neka nam je srećan mir i neka je vječna Republika Srpska (ispravljeno)

BANjALUKA - Činjenica da Republika Srpska slavi dan kada je potpisan mir i osnovana BiH prihvatljiva svim njenim narodima, a Federacija dan kada je preglasavanjem srpskog naroda najavljen krvavi rat, govori sama za sebe, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

“Neka nam je srećan mir i neka je vječna Republika Srpska!”, napisao je Kovačević na Tviteru.

Danas se navršilo 26 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

 Bosna i Hercegovina je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom njena unutrašnja organizacija je promijenjena na način da se država sastoji od dva entiteta, ali BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije “stvorena” sastavljanjem dva entiteta 1995. godine.

NAPOMENA:

Dio članka koji nije odgovarao činjenicama iz Ustava BiH je uklonjen. U tekstu je pojašnjeno da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma. Uklonjena je tvrdnja da je ovim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. U naslovu je istaknuto da su izvršene izmjene. Više činjenica o manipulacijama sa činjenicama možete naći na portalu raskrinkavanje.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana