Kovač: Vrijeme da svijet otkrije istinu i sa njom se suoči

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Kantautor i filmski kompozitor Aleksandra Kovač, koja je sa Romanom Goršekom komponovala muziku za film "Dara iz Jasenovca", poručila je da je vrijeme za istinu, koja nikada nije bezbolan proces, ali vodi pomirenju, praštanju i prihvatanju odgovornosti.

Ona je rekla da "Dara iz Jasenovca" donosi istinu o zlodjelima koje su ustaše učinile nad Srbima u Drugom svjetskom ratu i da je možda najbolji pokazatelj da je Srbija kroz istoriju uvijek bila na pravoj strani.

"Vreme je da se istina o Jasenovcu, koja je zataškivana čitavih 75 godina, otkrije i da se svi sa njom suoče. Izvršni direktor i glavni istorijski savetnik filmu je bio profesor i rabin Majkl Berenbaum, najveći svetski stručnjak o temi Holokausta. Bitno je da se svi narodi u čitavom svetu suoče sa svojim lošim stranama i zlodelima", rekla je ona za "Večernje novosti".

Kovačeva je rekla da su Goršek i ona mnogo prije nego što su čuli da je film "Dara iz Jasenovca" kandidovan za "Zlatni globus", i to u svim kategorijama, uključujući i muziku, osjećali zahvalnost što su dobili priliku da muzikom odaju počast svim srpskim, romskim i jevrejskim žrtvama i antifašistima svih naroda i vjeroispovijesti.

"Kandidatura znači da smo kreirali muziku po svetskim standardima i da je ona svojom autentičnošću i kvalitetom odgovorila zahtevima takve produkcije, a to nije mala stvar", rekla je Kovačeva.

Kovačeva je navela da je rad na muzici filma počeo prije godinu dana, telefonskim pozivom režisera Predraga Antonijevića.

"Od tog trenutka sam počela da komponujem, pre nego što sam videla ijedan snimljeni kadar. Bilo nam je jasno da će ovo biti veliki film, potresan i snažan i da će muzika predstavljati element priče, odnosa likova i atmosfere", rekla je Kovačeva.

Film "Dara iz Jasenovca" autora Predraga Atonijevića i scenariste Nataše Drakulić, koji kroz sudbinu srpske djevojčice Dare prati stradanje Srba, Jevreja i Roma u zloglasnom logoru Jasenovac, kandidovan je za nagrade "Zlatni globus" i "Oskar".

Prikazivanje ovog filma u SAD počeće od 5. februara. Srpska premijera filma bila je 25. novembra u Gračanici na Kosovu i Metohiji, a projekcije u centralnoj Srbiji počinju 22. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana