Kostajnici stigla pomoć Srpskog nacionalnog vijeća

Srna
Kostajnici stigla pomoć Srpskog nacionalnog vijeća

KOSTAJNICA- Srpsko nacionalno vijeće (SNV) iz Hrvatske danas je dopremilo pomoć građanima Kostajnice, a u posjetu je stigao i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Pupovac je rekao novinarima da je dopremljeno 500 prehrambenih paketa.

- Prije desetak dana ovdje je bila moja koleginica Dragana Jeckov, takođe sa jednim kontigentom pomoći, a danas smo to ponovili sa 500 paketa - naveo je Pupovac.

On je rekao da će SNV pomagati i ubuduće, u mjeri i količini u kojoj bude moguće odvojiti za građane Kostajnice koji su stradali od istog potresa sa čijim se posljedicama bori i Hrvatska, odnosno Banija.

Pupovac je podsjetio da je nekoliko hiljada ljudi sa Banije ostalo bez svojih domova.

- To su objekti za rušenje koji imaju crvenu oznaku i do sada je popisano 12 ili 13 hiljada onih koji ne bi smjeli koristiti svoju kuću prije nego što dođe do sanacije - rekao je Pupovac.

On je napomenuo da naknadni zemljotresi koji se osjećaju svaki dan povećavaju štetu i podržavaju strah kod ljudi, tako da se mnogi ne usude ući u kuće.

- Naš glavni posao i posao države je da im obezbijedimo kontejnere i da ih smjestimo u toplo, da imaju elementarnu zaštitu od hladnoće i straha, te mogućnost da odatle počnu raditi zajedno s nama, zajedno sa državom, na obnovi svog života koji je teško narušen - naglasio je Pupovac.

Prema njegovim riječima, posljedice zemljotresa se osjećaju u Zagrebu i mnogim drugim mjestima, ali najviše u području Topuskog, Gline, Petrinje, Dvora, Kostajnice i manjih opština kao što su Kukuruzari, Majur, Sunja i Dubica.

Pupovac je posjetio i preduzeće "Avrupa" u Kozarskoj Dubici koje se bavi proizvodnjom kontejnera za stanovanje.

Razlog posjete je dogovor o isporuci još jednog kontingenta kontejnera za stanovanje srpskom stanovništvu u hrvatskim opštinama Petrinja, Glina i Kostajnica, ugroženim usljed zemljotresa.

Kabinet predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović obezbijedio je prethodno 50.000 KM za nabavku 10 kontejnera za smještaj najugroženijih porodica u Glini i Petrinji.

- Prva količina kontejnera koju smo naručili bila je odavde zahvaljujući finansijskoj podršci Cvijanovićeve. Sada smo došli da sagledamo ponudu za novu narudžbu namještenih kontejnera kako bismo napravili procjenu i poručili još jedan kontingent - rekao je Pupovac novinarima.

On je zahvalio upravi i radnicima ovog preduzeća koji rade 24 časa dnevno da bi se ljudima, koji su ostali bez krova nad glavom na području Banije, što prije obezbijedio smještaj.

Pupovac je potvrdio da je Srpsko narodno vijeće danas uručilo ugroženim stanovnicima u Kostajnici 500 paketa pomoći u vidi hrane i higijenskih potrepština.

Pupovac je ranije izrazio veliku zahvalnost Republici Srpskoj i Cvijanovićevoj i rekao da je isporuka kontejnera veliki gest, posebno zato što je napravljen u tako kratkom roku, odmah nakon telefonskog razgovora.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je dobro došao svaki vid pomoći ljudima kojima su uništeni domovi, te još jednom pozvao na solidarnost i da se zajedničkim djelovanjem prebrodi ova krizna situacija.

- Na području opštine Kozarska Dubica šteta je prijavljena na 650 privatnih objekata, zgrada Centra za informisanje i kulturu i Narodne biblioteke je pretrpjela velika oštećenja usljed čega je neophodna temeljna sanacija i objekat više nije siguran za boravak ni za prolaznike, a tu su i objekti škola, suda - rekao je Reljić.

On je istakao da su prioritet porodice koje doslovno nemaju više krov nad glavom, te dodao da je teško u ovoj situaciji pomoći bez ujedinjenog djelovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana